Makabriškas reiškinys buvo pastebėtas viename kariniame poligone šalia vakarinio Holstebro miesto, kur buvo užkasta tūkstančiai numarintų audinių.

Maitoms yrant susikaupė dujų, o jų spaudimas išmetė dalį utilizuotų audinių į paviršių, nurodė vietos policija.

Aplinkos ministerija pažymėjo, kad audinės turėjo būti užverstos mažiausiai 1,5 metro žemių sluoksniu, bet, kaip praneša visuomeninis transliuotojas DR, laidojimo vietoje prie Holstebro jos buvo pridengtos plonesniu kaip metro grunto sluoksniu.

„Tarnybos žaidžia su mūsų aplinka ir naudojasi ja kaip sąvartynu“, – laikraščiui „Jyllands-Posten“ sakė vietos politikas Leifas Broggeris.

Dar vienas susirūpinimą keliantis faktas – kad gyvūnai buvo užkasti per arti vieno ežero, todėl baiminamasi padidėsiančios taršos fosforo ir azoto junginiais. Pareigūnai žadėjo imtis priemonių padėčiai pataisyti.

Ministerija teigė, kad auginių „pabėgimas iš kapo“ tėra „laikina problema, susijusi su gyvūnų irimo procesu“.

„Kad būtų išvengta potencialių problemų gyvūnams ir žmonėms, teritorija bus stebima apskritą parą, kol bus įrengta tvora“, – sakoma ministerijos pranešime.

Atgrasaus reiškinio nuotraukos ir vaizdai sukėlė šurmulį socialiniuose tinkluose. Vienas „Twitter“ vartotojas parašė, kad 2020-ieji galės būti vadinami „žudikiškų mutančių audinių zombių metais“.

Lapkričio pradžioje Danija, pirmavusi pasaulyje pagal audinių kailiukų eksportą, paskelbė, kad visi 15 mln. šalyje auginamų žvėrelių turės būti numarinti, nustačius, kad kai kuriuose ūkiuose jie užsikrėtė mutavusiu koronavirusu. Šis drastiškas sprendimas buvo priimtas nuogąstaujant, kad nauja viruso atmaina gali sumažinti būsimų vakcinų nuo COVID-19 veiksmingumą.

Šio įsako paskelbimas išprovokavo politinę krizę, nes buvo užginčytas jo teisėtumas. Praėjus dviem savaitėms vyriausybė paskelbė, kad potenciali grėsmė „labai tikėtina, buvo pašalinta“, nes naujų audinių užsikrėtimo mutavusiu koronavirusu atvejų nebebuvo nustatyta.

Kaip rodo naujausi duomenys, Danijoje jau sunaikinta daugiau kaip 10 mln. šių žvėrelių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)