„Citadele“ duomenimis, į banką žemės ūkio įmonės, ūkininkai ir juos vienijantys kooperatyvai dažniausiai kreipėsi dėl lėšų žemės ūkio technikai ir įrangai, investiciniams plėtros projektams, taip pat planuodami įsigyti daugiau žemės.

„Profesionaliai žemės ūkiu besiverčiantys ūkiai planuoja investicijas, kurios leistų modernizuoti ūkį, automatizuoti darbus ir taip padidinti jų efektyvumą. Be to, pastebime tendenciją, kad, gerėjant finansinei situacijai, ūkininkai aktyviau kreipiasi dėl jau turimų finansinių įsipareigojimų refinansavimo (...)“, – komentavo „Citadele“ banko Verslo ir mažmeninės bankininkystės vadovas Darius Burdaitis.

Anot „Citadele“ banko, finansuodami žemės ūkį bankai įprastai orientuojasi į stambesnius ūkius, žemės ūkio bendroves ar į kooperatyvus susijungusius šeimų valdomus ūkius.

„Daugiau nei 3 proc. Lietuvos bendrojo vidaus produkto sukuriantis žemės ūkis išlieka svarbiu mūsų ekonomikos sektoriumi (...). Nors istoriškai susiklostė, kad Lietuvoje veikia daug smulkių žemės ūkių, (...), pastebime, kad ūkiai stambėja – jie kooperuojasi, stengiasi įsigyti daugiau žemių. Tai rodo ir mūsų banko statistika – daugėja ūkininkų, kurie kreipiasi dėl finansavimo įsigyti daugiau dirbamosios žemės. Šiemet beveik 13 proc. suteikto finansavimo ūkininkams buvo skirta žemei pirkti“, – sako D. Burdaitis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)