Danijos Žemės ir maisto ūkio sąjungos duomenys rodo, kad Rusijos kiaulienos importas 2020 metų I pusmetį siekė vos 4 600 tonų, įskaitant lašinius ir subproduktus. Eksporto apimtys palyginti su 2019 metais išaugo dvigubai ir siekė 86 tūkst. t. Svarbiausios eksporto rinkos Rusijai yra Honkongas – 47 tūkst. t, Vietnamas – 22 tūkst. t ir Ukraina – 20 tūkst. t. Tokiu būdu Rusija vis labiau konkuruoja su Europos Sąjungos šalimis, kurios taip pat tiekia kiaulieną į Azijos rinkas. Maskva rūpinasi ir eksporto į Kiniją galimybėmis.

Rusijos kiaulininkystė išsiplėtojo europinėje dalyje, tačiau produkcijos plėtra rytuose taip pat vyksta, kadangi siekiama išnaudoti Azijai artimą geografinę padėtį. Kinijoje kiaulienos kaina vidutiniškai yra 2,5 karto aukštesnė nei Rusijos rinkoje. Rusai tikisi, kad į Aziją eksportuoti padės Afrikinio kiaulių maro regionalizavimo programa, leisianti kiaulieną vežti iš laisvų nuo maro regionų.

Rusijos kiaulininkystės sektorius tikisi apie 2,8 milijardų eurų investicijų iki 2023 metų. Tačiau valstybinė kiaulininkystės tvartų statybos programa jau yra užsibaigusi praeitais metais ir kol kas nėra numatoma daryti papildomo spaudimo kiauliena užpildytai vidaus rinkai.

Kiaulininkystės sektoriui problemų kelia afrikinis kiaulių maras, kurio saugantis reikia imtis itin brangiai kainuojančių priemonių. Taip pat kiaulininkystės ūkiuose gamybos kaštus didina ir koronos virusas, tačiau skerdyklose ir perdirbime rusai kol kas problemų neturi. Pagal gamybos kaštus, Rusijoje skerdimas yra pigesnis nei ES. Bendrai paėmus, tik Kanada ir JAV gali gaminti pigesnę kiaulieną.

Smulkių kiaulių laikytojų skaičius Rusijoje labai sumažėjo ir sudaro apie 10 procentų viso kiekio. Tendencija – tokių ūkių mažėjimas. To priežastis – demografiniai pokyčiai ir augantys atlyginimai regionuose, dėl ko apsirūpinimas savo ūkio mėsa tampa ne toks aktualus, kaip anksčiau. Kita priežastis yra ta, kad profesionalios įmonės saugodamosi nuo afrikinio kiaulių maro ir laikydamosi griežtų biosaugos standartų, įpareigoja savo darbuotojus nelaikyti kiaulių savo namų ūkiuose.

Rusijos nacionalinė kiaulininkystės ūkių sąjunga šiais metais tikisi eksportuoti apie 200 tūkst. t kiaulienos už 252 mln. Eur sumą.

Informacija parengta pagal Vokietijos žemės ūkio sąjungos ( DLG ) žurnalo medžiagą