Seimo nariai Virginija Vingrienė, Aistė Gedvilienė, Paulius Saudargas, Simonas Gentvilas, Linas Balsys ir Dovilė Šakalienė siūlo išplėsti verslinių gyvūnų augintinių veisimo sąvoką, papildant ją patinų naudojimu veisimui, taip pat numatyti, kad žiauriu elgesiu su gyvūnu laikomas veterinarijos paslaugų teikėjo nepranešimas Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) ar teisėsaugos institucijoms apie asmenis, piktybiškai pažeidžiančius gyvūnų gerovės reikalavimus.

Jie taip pat siūlo numatyti prievolę gyvūnų augintinių savininkams ir veisėjams pateikti visą reikalingą informaciją apie gyvūną, siekiant išsiaiškinti galimą nusikaltimą ir kaip galima greičiau padėti kenčiantiems gyvūnams bei griežčiau reglamentuoti gyvūnų augintinių veisimo taisykles, kuriose numatoma, kad perduodant gyvūną augintinį kitam savininkui bei veisiant gyvūnus, jie visi privalo būti paženklinti ir registruojami Gyvūnų augintinių registro duomenų bazėje.

Parlamentarai siūlo uždrausti lauko prekybą ir prekybą turgavietėse gyvūnais augintiniais.

Tačiau ŽŪM siūlo Vyriausybės išvadoje nepritarti šioms iniciatyvoms.

„Dabartinė verslinio gyvūnų augintinių veisimo sąvokos apibrėžtis nenustato, kad dauginimas apima tik patelių naudojimą, todėl nėra pagrindo įstatymo projektu teikiamam siūlymui papildyti šią sąvoką patinų naudojimu veisimui ir teiginiu, kad patinų naudojimas veisimui nėra gyvūnų augintinių veisimo veikla”, – teigia ministerija.

Tuo metu veterinarijos paslaugų teikėjo nepranešimas VMVT ar teisėsaugos institucijoms apie asmenis, piktybiškai pažeidžiančius gyvūnų gerovės reikalavimus galėtų būti vertinamas kaip nepriimtina ir baudžiama veika, galinti sukelti neigiamas teisines pasekmes, tik tuo atveju, jeigu pareiga pranešti būtų aiškiai įtvirtinta įstatymo lygmeniu, aiškiai apibrėžti subjektai, teigia ministerija.

Ministerijos teigimu, siūlymas papildyti keičiamo įstatymo nuostatas nauju punktu nustatant, kad žiauriu elgesiu su gyvūnais, jų kankinimu turėtų būti laikomas „gyvūnų veisimas nesilaikant teisės aktuose nustatytų reikalavimų“ yra perteklinis ir nesuderintas su esamu reglamentavimu.

Ministerija taip pat nurodo, kad nepagrįstas yra siūlymo suženklinti visus (t. y. visų rūšių ir visus individus) veisimui naudojamus gyvūnus augintinius praktinis įgyvendinimas ir reikalingumas.

ŽŪM nepritaria ir siūlymui įtvirtinti gyvūnu augintinių lauko prekybos ir turgaviečių prekybą gyvūnais augintiniais.

„Siūlomas reglamentavimas neatitinka Teisėkūros pagrindų įstatyme įtvirtintų teisėkūros proporcingumo ir efektyvumo principų, o nurodomi tikslai galėtų būti pasiekti, pavyzdžiui, detaliau reglamentuojant lauko prekybos ir prekybos turgavietėse gyvūnais ir šios veiklos priežiūros tvarką, užtikrinant tokios prekybos priežiūrą”, – nurodo ministerija.

Šis klausimas Vyriausybėje bus svarstomas trečiadienio posėdyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)