Tačiau sprendimas leisti ar neleisti užsiimti šia veikla gali ateiti iš netikėtos organizacijos – Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) planuoja persvarstyti narkotinių medžiagų reglamentą. Jei būtų priimti laukti sprendimai, atsivertų kelias ir Lietuvoje plėsti gamybą.

Apie tai kalbėta laidoje Delfi Tema.

„Esu vienas iš projekto, leidžiančio giluminį pluoštinių kanapių perdirbimą, autorių. Šioje srityje turime pasiekti bent Lenkijos lygį. Apie kanapes, kurios turi narkotinių medžiagų, nekalbame. Apie tai diskutuoja ir Pasaulinė sveikatos organizacija. Gruodžio 10 d. bus sprendžiama, ar kai kurių produktų neverta išbraukti iš turinčių narkotinių medžiagų sąrašo. Seimo kaimo reikalų komitete nusprendėme, kad lauksime PSO sprendimo. Jei produktai bus išbraukti iš sąrašo, tai parengtas įstatymo projektas, leidžiantis perdirbimą, galės būti priimtas praktiškai iš karto“, – aiškina Kazys Starkevičius.

Kazys Starkevičius

Tačiau politikas pabrėžia, kad kol kas nėra kalbos apie medicininių kanapių auginimą ar vartojimą.

Delfi primena, kad BNS duomenimis iki lapkričio 9-osios Lietuva EK turi pateikti atsiliepimą į priekaištus dėl ketinamų priimti įstatymo pataisų atitikimo Europos Sąjungos (ES) teisei.

Pakeitimams Seimas po svarstymo yra pritaręs ir perdavęs juos notifikuoti EK, nes Lietuva ketina įteisinti kanapių produktus, kurie gali patekti ir į kitas ES šalis. EK priekaištauja Lietuvai, norinčiai iš pluoštinių kanapių išgaunamą tetrahidrokanabinolį (THC), sukeliantį svaiginamąjį poveikį, naudoti maisto ir kai kurių kitų produktų gamyboje.

Pataisomis siūloma leisti produktų gamybai naudoti visą pluoštinės kanapės augalą, atsisakant dabartinio apribojimo jį auginti tik pluoštui, sėkloms ir sodininkystei.

Seimui priėmus pataisas, Lietuvoje tikimasi proveržio. Ekonomikos ir inovacijų ministerijos duomenimis, platesnių kanapių perdirbimo galimybių Lietuvoje laukia 6 užsienio investuotojai, pasiruošę investuoti iki 150 mln. eurų. Šiuo metu Lietuvoje galima laisvai nusipirkti įvairių maisto produktų, turinčių kanapių sėklų ar kanapių sėklų aliejaus – duonos, miltų, alaus. Kanapių sėklose, skirtingai nei kitose augalo dalyse, nėra psichoaktyvių medžiagų ar kanabidiolio (CBD). Todėl kanapių aliejus, gamintas ne iš sėklų, yra draudžiamas.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija sako, kad Lietuva turi siekti platesnio kanapių naudojimo, leidžiant gaminti produktus iš įvairių augalo dalių, o Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas abejoja, ar tai pavyks, nes nesitiki, kad bus liberalizuota beveik 60 metų priimta Bendrosios narkotinių medžiagų konvencijos konvencija, kuri dabar leidžia kanapes naudoti tik sėkloms ir pluoštui – tai yra pramoniniais, mokslo ir medicinos tikslais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)