Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) šiemet nustatė 5 tokius atvejus, kuomet akredituotose laboratorijose atlikus išsamius alyvuogių aliejaus juslinius tyrimus, ekspertai tirtą aukščiausios kokybės alyvuogių aliejų priskyrė žemesnei nei deklaruojama etiketėje kokybės kategorijai ir nustatė klastočių, rašoma pranešime.

Alyvuogių aliejaus, kaip vieno sveikatai palankiausių produktų, saugą ir kokybę VMVT tiria kasmet. Vadovaujantis Europos Komisijos stebėsenos planais, kiekviena šalis, pagal jos dydį ir suvartojamus kiekius, yra įpareigota atlikti tam tikrą kiekį alyvuogių aliejaus tyrimų. Lietuva kasmet privalo atrinkti po 3 alyvuogių aliejaus mėginius, tačiau VMVT, įvertinusi augančią aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus klastojimo riziką, vien 2020 m. ištyrė 10 mėginių.

Pastebėtina, kad aliejaus tyrimai, siekiant nustatyti jo kokybę, yra sudėtingi ir ilgai trunkantys. Vieno alyvuogių aliejaus mėginio tyrimas gali užtrukti iki kelių mėnesių, o juslinio bei cheminės sudėties nustatymo kaina gali siekti 300 Eur. Lietuvoje tokių tyrimų atlikti nėra galimybės, todėl jie atliekami akredituotose Europos Sąjungos valstybių laboratorijose, pavyzdžiui, šalies rinkoje atrinkti mėginiai alyvuogių aliejaus cheminiams parametrams ištirti siunčiami į „Eurofins“ laboratoriją Vokietijoje, o jusliniai aliejaus tyrimai atliekami Graikijos laboratorijoje. Tuo tarpu Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje Lietuvoje įvertinami alyvuogių aliejaus sudėtyje esančių laisvųjų riebalų rūgščių, peroksido, rūgštingumo ir kiti aliejaus rodikliai.

Šių metų tyrimų rezultatai parodė, kad iš 10-ies tirtų alyvuogių aliejaus mėginių kokybės rodiklių neatitiko 5 – tai itališkas aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo, išgautas tik mechaninėmis priemonėmis alyvuogių aliejus „Basso“ (sufasuotas po 1 l), aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo, išgautas tik mechaninėmis priemonėmis alyvuogių aliejus iš Italijos „Monini Classico“ (0,75 l) ir „Pietro Coricelli“ (1 l), ypač grynas alyvuogių aliejus „Font Oliva“ (0,75 l) iš Ispanijos bei iš Ispanijos įvežtas aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo, išgautas tik mechaninėmis priemonėmis alyvuogių aliejus „Anira“ (0,75 l).

Nors šių alyvuogių aliejaus ženklinimo etiketėse gamintojai buvo deklaravę, kad tai aukščiausios kokybės aliejus, tačiau tyrimų metu nustatyta, kad tokie teiginiai neatitiko tikrovės. Ekspertai juos įvertino kaip klastotes. Tokiu alyvuogių aliejumi buvo prekiauta mažmeninės prekybos tinkluose: „Maxima“, „Rimi“ ir „IKI“. Įvertinus tyrimų išvadas, sulaikytos minėto aliejaus partijos buvo grąžintos gamintojams arba sunaikintos.

Iš viso per 2017–2020 m. Lietuvoje buvo atrinkta ir akredituotose Europos laboratorijose ištirta per 20 alyvuogių aliejaus mėginių, iš kurių net 12 neatitiko reikalavimų. Apie visus suklastoto aliejaus, pateikto Lietuvos rinkoje, atvejus VMVT informavo Europos Komisiją ir atitinkamų valstybių narių kompetentingas institucijas, kad būtų atlikti patikrinimai aliejaus gamybos įmonėse ir išsiaiškintos kokybės neatitikimo bei klastojimo priežastys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)