Apie tai, ką reikštų žvėrelių fermų draudimas kalbėjome laidoje Delfi Tema.

Česlovas Tallat-Kelpša, Žvėrelių augintojų asociacijos vadovas sako, kad jį šokiruoja, kai eidami į valdžią žmonės tiesiog pareiškia, jog uždraus fermas, tačiau jam pačiam neteko girdėti, kad nors vienas šios partijos narys būtų lankęsis fermoje.

„Pateikiant viešumoje tokius teiginius, kaip kailinių žvėrelių fermų naikinimas reikėtų argumentuoti. Dabar tiesiog parašyta, kad bus draudimas. Tai veidmainiškumas, nes kalbame apie ekologiją, žiedinę ekonomiką. Tačiau žvėrelių auginimas kaip tik yra žiedinės ekonomikos ir ekologijos dalis, nes apima pilną ciklą“, – aiškina ūkininkas.

Asociacijos vadovo duomenimis, piko metu Lietuvoje per metus buvo užauginama apie 2 milijonai kailių, kainuojančių apie 60 mln. eurų. Tada veikė 150 ūkių, dabar virš 100. Č. Tallat-Kelpša skaičiuoja, kad žvėrelių augintojai atneša iki 8 proc. viso Lietuvos žemės ūkio produkcijos eksporto, nes beveik visa produkcija realizuojama užsienyje. Sektoriuje dirba, jei skaičiuosime ir kailių perdirbėjus, iki 3 tūkst. žmonių. Dauguma po draudimo netektų darbo. Vien fermose pluša apie 1500 samdomų darbuotojų ir ūkininkų.

Č. Tallat-Kelpša sako, kad jį šokiruoja noras iš karto stabdyti verslą, nors, pavyzdžiui, Nyderlandai, kuri žvėrelių auginimas uždraustas, turėjo 10 m. pereinamą laikotarpį. Nuo diskusijos pradžios praėjo 25 m. Nyderlandai turi per daug mėšlo, nes labai išvystyta gyvulininkystė ir šio sektoriaus mažinimas natūralus.

„Lietuvoje 2 mln. gaminamų kailių yra sveiko proto ribose. Didinti prasmės nėra. Audinės tarsi utilizacijos gamyklos, kurios sunaudoja mėsos pramonės atliekas. Šiuo metu fermų dydis atitinka maisto pramonės dydį“, – aiškina Č. Tallat-Kelpša.

Kiti valdančiosios koalicijos partneriai ne tokie kategoriški.

„Mūsų koalicijos skambios frazės buvo pasakytos iš karto po rinkimų džiaugiantis pergale. Tačiau praeina viena kita diena ir prasideda realūs darbai. Manau, tai pirmos nakties pasakymai, kurie nebuvo nauji. Pavyzdžiui, Laisvės partija deklaruoja, kad mes panaikinsime dyzelino lengvatą ūkininkams. Tačiau kaimyninės valstybės šią lengvatą taiko ir jei jos nebus, mes prarasime konkurencingumą. Taip pat ir su žvėrelių fermų draudimu. Jei norime jas drausti, turime galvoti ir apie pasitraukimo eigą, kompensacijas“, – aiškina Seimo narys Kazys Starkevičius, įvardinamas, kaip vienas iš realių pretendentų į žemės ūkio ministrus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)