Geras derlius džiugina, bet įtampos užtenka

„Klimato kaita neprognozuojamai keičia eksporto maršrutus, koreguoja įprastas konkurencijos formules. Įtampa globalioje grūdų rinkoje išlieka, o Lietuvoje ją padidina ir ypač geras Baltijos šalyse bei rekordinis Lietuvoje grūdų derlius, ir pandemijos sukelti globalūs vartojimo pokyčiai bei rinkos iškraipymai“, – sako M. Vasiliauskas.

Liepos-rugsėjo mėnesiais bendrovė supirko 2,5 karto daugiau grūdų nei per tą patį laikotarpį pernai. Pasak įmonės vadovo, geru derliumi džiaugiasi tiek ūkininkai, tiek supirkėjai bei tie, kurie perparduoda grūdus, tačiau tai sukelia ir papildomų rūpesčių. Rinka šiuo metu yra labai dinamiška: viena vertus, bendrovė jaučia stiprią tiesioginę konkurenciją iš pardavėjų Juodosios jūros regione, ypač Rusijos, o kita vertus, šį sezoną grūdus importuojančios valstybės yra nusiteikusios formuoti didesnius grūdų rezervus.

„Ši tendencija ypač išryšėjo pastarosiomis savaitėmis ir dėl to, žinoma, jaučiame didesnę paklausą. Tai leido užsitikrinti grūdų pardavimus ir gauti labai aukštą kainą. Dėl to dalis rinkos žaidėjų, kaip ir „Scandagra“, jau supirkinėja ir ateinančių metų derlių“, – pastebi M. Vasiliauskas.

Ypač aukštos grūdų kainos ir nauji maršrutai

Pasak M. Vasiliausko, COVID-19 pandemija pasaulio ir Europos žemės ūkio derliaus rezultatams didesnės įtakos neturėjo, bet labai paveikė bendrą finansų rinką. Akivaizdu, kad fondai diversifikuoja savo portfelius nukreipdami didesnę kapitalo dalį likvidžias pozicijas – investuoja į žaliavas, dėl to grūdų kainos biržoje yra labai išaugusios. Be to, jaučiama paklausa iš valstybių, norinčių išsaugoti maisto tiekimo grandinės stabilumą bei kaupiančių rezervus. Dėl to kyla ne tik biržos kaina, bet ir galutinė grūdų pardavimo kaina.

Bendrovės vadovas pastebi, kad pandemija iškreipia finansų rinkas ar net suteikia joms panikos elementų. Tai įneša tam tikro destruktyvumo ir kainodarai. „Toks kainų lygis turėtų vienaip ar kitaip atsiliepti ir galutiniam vartotojui. Dėl sukilusių kainų gamintojai greičiausiai turės realizacijos sunkumų ir dėl to mažins pajėgumus“, – teigia prekybininkas.

Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad globalią grūdų rinką neišvengiamai veikia ir klimato kaita. Šie metai Lietuvoje pasižymėjo geromis oro sąlygomis ir geru derliumi, bet prieš tai trejus metus iš eilės ypač prastos oro sąlygos lėmė gerokai blogesnius rezultatus. Dėl klimato kaitos šie svyravimai yra sunkiai prognozuojami. Kaip pavyzdys – šiemet rekordiškai prasti derliai Prancūzijoje.

„Dėl nepalankių oro sąlygų kai kuriose šalyse mūsų grūdai nukeliavo mums neįprastais maršrutais, pavyzdžiui, į Alžyrą, kurio rinkos paprastai pagal istoriškai susiklosčiusias tradicijas priimdavo Prancūzijoje užaugintą derlių. Šiemet ten plaukė Baltijos šalyse užauginti grūdai“, – pasakoja bendrovės generalinis direktorius.

Pandemija keiča vartojimo geografiją bei įpročius

„Scandagra“ vadovas taip pat pastebi, kad pandemija gali turėti ilgalaikės įtakos žemės ūkio produkcijos rinkai. Nepaisant šiandien jaučiamos didžiulės grūdų paklausos, ateityje ji gali smarkiai sumažėti – tiek dėl anksčiau suformuoto grūdų rezervo, tiek ir vartojimo pokyčių.

„Mūsų įmonės veikla maisto gamybos grandinės neapima, tačiau iš gamintojų girdime, kad gatavų maisto produktų vartojimas mažėja. Ypač sumenko vartotojų judėjimas ir įpročiai, kuriuos lėmė turizmo plėtra. O juk žinome, kad tokios valstybės, kaip Ispanija, Portugalija, Turkija ar Pietryčių Azijos šalys yra labai priklausomos nuo turizmo – jis darė didelę įtaką jų vidaus vartojimui. Šios aplinkybės ateityje gali kurti daugiau įtampos, keliant klausimą, kam parduoti ar kur išvežti rekordinį derlių“, – aiškina M. Vasiliauskas.

Anot M. Vasiliausko, rinkos įtampą nuolat jaučiančios ir į ją reaguojančios bendrovės augimo pagrindas pastaruosius keletą metų buvo efektyvumo didinimas. 2016–2019 metais įmonės apyvarta kasmet augo po 15–20 procentų, ir šie metai nebus išimtis.

UAB „Scandagra“ centrinė būstinė veikia Kaune. Įmonės pardavimų vadybininkai dirba pagrindiniuose rajonuose, kuriuose intensyviai vystoma žemdirbystė. Šiuo metu bendrovėje dirba 129 darbuotojai. 2019 m. apyvarta siekė 212 mln. Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)