Artėjant lapkričio 1-ajai, kuomet skubėsime į kapines pagerbti mirusiųjų, prekybininkai siūlo papuošti kapus gėlės žiedu, krepšeliu ar gėlių krūmeliu.

Populiariausios – chrizantemos

„Rinkos aikštė“ nuvyko pasidairyti prie kapinių bei pakalbinti ten prekiaujančių prekybininkų. Ir nors šie fotografuotis atsisakė, tačiau tiek apie prekybą, tiek apie gėles pasakojo noriai.

Kauno gatvės kapinių prieigose jau daugybę metų gėlėmis prekiauja čia pat, Kėdainiuose, įsikūręs gėlių ūkis „Flora“. Ūkio darbuotoja sakė, kad šiemet, kaip ir daugybę metų, prie kapinių karaliauja pagrindinės gėlės – chrizantemos.

„Chrizantemos panašios į ramunes, jos sugrąžina mus į vasarą. Jų balti, rožiniai, gelsvi, geltoni, kreminiai, alyviniai, bronziniai, raudoni žiedai puošniai atrodo šalia spalvingu rudens rūbu pasidabinusių klevų. Gėlės nuostabios, jų žiedai pasakiškai gražūs“, – kalbėjo prekybininkė Regina.

Kainos įvairios

Palei kapinių tvorą buvo galima išvysti apie tuziną prekybininkų. Ir visi jie prekiavo chrizantemomis. Šių gėlių kainos – įvairios. Krūmelio kaina svyruoja nuo trijų iki septynių eurų, priklausomai nuo vazono dydžio.

„Vieniems žmonės reikia mažo krūmelio, kiti nori didelio. Kiekvienam pagal norus. Populiariausios baltos gėlės, dažnai žmonės domisi ir karališkais žiedais“, – pasakojo prekybininkė.

Sezono naujiena

Prekybininkė Rima „Rinkos aikštei“ pristatė ir šių metų naujieną. Tai trijų spalvų krūmo chrizantemos. Vieną krūmą sudaro net trijų spalvų žiedai.

„Viename krūme – net trijų spalvų žiedai. Pavyzdžiui, gali būti balti, rusvi ir geltoni. Labai gražūs krūmai, bet jų ir kaina didesnė. Už tokį trijų spalvų krūmelį prašome aštuonių eurų. Supraskite, mums kitaip neapsimoka parduoti. Juk mes perkame, auginame, po to parduodame.

Kiek darbo reikia įdėti. Kai kuriems ta kaina atrodo didelė, bet iš tiesų, paskaičiavus viską, nedaug kas mums ir lieka nuo to vieno krūmelio. Kaip sakoma, kiekvienam pagal kišenę“, – kalbėjo moteris.

Siūlė viržių

Kas ieško pigesnių gyvų gėlių, gali įsigyti viržių. Už jų krūmelį prie kapinių prašoma nuo vieno iki trijų eurų. Taip pat galima sutaupyti perkant chrizantemas. Norintieji gali pirkti ne visą krūmą, o vieną ar kelis žiedus. Prie kapinių galima įsigyti ir dirbtinių gėlių, krepšelių, kurių kainos taip pat labai įvairios.

Siūlys per šventes

Jei per šventes į kapus atvyksite tuščiomis – ne bėda. Kapinių prieigose galima nusipirkti ir žvakučių, ir degtukų. Prekybininkai apie viską pagalvoję ir viskam pasiruošę. Jų teigimu, dabar kasdien prie kapinių bus galima rasti vis daugiau prekybininkų.

„Tokia mūsų duona. Mes prekiaujame ne tik prie kapinių, bet ir turgeliuose. Šiuo metu prekyba aktyvėja kasdien. Žmonės puošiasi, tvarkosi kapelius prieš šventes, o mes jiems siūlome visko – nuo gėlių iki degtukų“, – šypsojosi prekybininkai.