Užkrečiamoji paukščių liga nustatyta dviem nugaišusioms gulbėms nebylėms, kurios rastos pelkėtoje vietovėje, netoli Utrechto miesto centrinėje šalies dalyje. Tokio tipo virusas Olandijoje šiemet nustatomas pirmą kartą, sakoma Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pranešime.

Anot specialistų, šis didelio patogeniškumo paukščių gripo virusas Nyderlanduose labai panašus į tą, kuris šalyje buvo nustatomas 2017 ir 2018 metais, tačiau skiriasi nuo viruso, kuris rytinę Europos dalį buvo apėmęs pavasarinės paukščių migracijos metu. Pats virusas artimas tam, kuris cirkuliavo Rusijoje ar Kazachstane, todėl pastarieji atvejai labiausiai sietini su rudenine laukinių vandens paukščių migracija, kuri tebevyksta.

Nors gulbės nebylės nėra migruojantys paukščiai, tačiau jos yra ypač jautrios šiam virusui, kuris gali būti pernešamas kitų laukinių vandens paukščių. Jeigu šis didelio patogeniškumo paukščių gripo virusas patektų į paukščių laikymo vietą, tektų nedelsiant sunaikinti visus tame ūkyje laikomus paukščius, veiklos apribojimai paliestų ir visos šalies paukščių laikytojus bei paukštininkystės produktų gamintojus.

VMVT atkreipia dėmesį, kad išlieka nemaža rizika, jog šis pavojingas virusas gali patekti ir į Lietuvos teritoriją. Visi paukščių savininkai ir laikytojai Lietuvoje turi išlikti budrūs, saugoti laikomus naminius paukščius nuo kontakto su laukiniais vandens paukščiais. Primenama, kad atsižvelgus į VMVT direktoriaus įsakymą, jie privalo apriboti naminių paukščių galimybę laisvai vaikščioti lauke ir išleisti juos tik į lauko aikšteles (savo kiemus), kurios yra įrengtos ar aptvertos taip, kad naminiai paukščiai neturėtų tiesioginio kontakto su laukiniais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)