Kaip pastebi ūkininkai, vis mažiau perkama tokių žalių daržovių, kaip kopūstai ir burokėliai – žmonės tiesiog nenori vargti iš jų gamindami valgį. Tuo pačiu, pavyzdžiui, kopūstus sėkmingai keičia lauko salotos, vis stipriau įsitvirtinančios mūsų racione.

Kritusios kainos

„Derlius geras, tačiau laukia sudėtingi prekybos metai. Net panaikinus karantiną jaučiame apribojimus ir daržovių vartojimas negrįžo į buvusį lygmenį. Mažesnis viešojo maitinimo poreikis. Nuolatiniai klientai, su kuriais buvo sudarytos nuolatinės sutartys, jų laikosi. Ten viskas gerai, tačiau smūgį pajuto smulkūs augintojai, kurie orientavosi į vienkartinius pardavimus“, – pokyčius vardina Zofija Cironkienė, Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė.

Prekybos tinkluose žmonės renkasi raugintus kopūstus, virtus burokėlius, žalių įsigyja vis mažiau. Kopūstų kaina šiemet, lyginant su pernai metais, krito pakankamai daug, jie atpigo dvigubai.

„Vasarą kopūstus keičia salotinės daržovės, špinatai. Žalumynų mūsų ūkininkai jau užaugina pakankamai daug“, – aiškina Z. Cironkienė ir sako, kad augintojai skaičiavo, jog prekybos tinkluose nemažėjo tik lietuviškų svogūnų ir morkų pardavimai. Burokėlių ir kopūstų realizuota mažiau.

Panašias kainas kaip prieš metus išlaikė tik retesnės daržovės, tokios, kaip česnakai.

Nebenori gaminti

„Litbanos“, didmena prekiaujančios vaisiais ir daržovėmis, pirkimų vadybininkas Nerijus Pranckus patvirtina šią tendenciją: „Šviežių kopūstų pardavimai mažėja, nors kritimas lėtesnis nei burokėlių, kurių rinkoje pokyčiai dideli. Gaminti niekas nebenori. Taip patogiau. Kopūstus stumia salotos.“

Asociacijos vadovė įvardina ir kokie pokyčiai prekyboje. Paprastai smulkūs ūkiai laukdavo, kol paaiškės, kokiame regione buvo nederlius. Iš ten atvažiuodavo pirkliai ir mūsų daržovės keliaudavo į tokias šalis kaip Rumunija, Albanija, Didžioji Britanija. Šiemet tokia prekyba sudėtinga, nes pabrango transportas, sumažėjo paklausa. Iš kitos pusės, mūsų vidaus rinkoje didžiulė konkurencija su pertekline Vakarų produkcija, nes visi užaugino per daug ir kainai spaudimas didelis.

Pasak Z. Cironkienės šiemet kainos žemesnės nei pernai ir laukiama, kad įtampą ūkiai jaus ištisus metus. Be to, neramu, kad vėl sustos viešojo maitinimo sektorius – ten buvo gana didelis maisto švaistymas.

Šviežių kopūstų nebeparduoda

„Kai buvo uždarytos kavinės ir restoranai, pamatėme, kad namų ūkiai nesunaudoja tiek burokėlių, kopūstų ir kitų daržovių, kaip buvo įprasta parduoti. Išimtis tik morkos ir svogūnai“, – dėsto Z. Cironkienė ir sako, kad mato ir kaip keičiasi lietuvių skonis.

Prie šių tendencijų ūkininkai prisitaiko. Vidmantas Kvedaras, vienas didžiausių raugintų daržovių gamintojų, žalių kopūstų rinkai nebetiekia.

„Atsisakėme veislių, kurios tinka parduoti kaip šviežius. Jų kainos mažos, kiekiai didžiuliai. Perdirbus gaunama kur kas didesnė pridėtinė vertė“, – aiškina ūkininkas.

Perdirbtų daržovių paklausa po truputį auga, tačiau didėja ir konkurencija. Eksportas sąlyginai nedidelis – V. Kvedaras šiek tiek produkcijos išveža į Didžiąją Britaniją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)