Šiuo metu viename prekiniame pieno ūkyje vidutiniškai laikoma 12,6 karvių, kai 2016 metais – 8,8.

Pasak pienininkų asociacijos „Pieno centras“ direktoriaus Egidijaus Simonio, per tą laikotarpį gerokai išaugo ir prekinių pieno ūkių efektyvumas, kadangi iš vienos karvės primelžiama kur kas daugiau pieno.

„Lietuvos pieno ūkiai Europos Sąjungos mastu vis dar išlieka vieni mažiausių. Tačiau pagal veiklos efektyvumą ir tvarų augimą pamažu vejasi Bendrijos vidurkį“, – sako E. Simonis.

Prekine pieno gamyba šiuo metu verčiasi 17,5 tūkst. pieno ūkių, kai 2016 metais jų buvo 28,7 tūkst. Nepaisant to, kad iš prekinės pieno gamybos per tą laiką pasitraukė kas trečias ūkis, o karvių skaičius sumažėjo dešimtadaliu, supirkto pieno kiekis rinkoje susitraukė vos 3 proc.

„Trauktis iš profesionaliosios pieno gamybos dažniausia lemia objektyvios priežastys: garbus ūkininkų amžius, taip pat mažiausių ūkių neefektyvumas. Kita vertus, matome, kad auga ūkių konsolidacija ir daugėja investicijų į produktyvias karvių bandas“, – sako E. Simonis.

Jo teigimu, pieninių karvių skaičiaus mažėjimas kartais klaidingai aiškinamas blogėjančia situacija žemės ūkyje. „Vien per pastaruosius dešimt metų mažėjant karvių skaičiui Lietuvos primilžio rodikliai iš vienos karvės išaugo maždaug ketvirtadaliu. Tiek verslo, tiek aplinkosaugos požiūriu yra naudinga, kai mažesnis karvių skaičius duoda didesnį pieno kiekį“, – aiškina E. Simonis.

Pasak jo, Europos Sąjungos žemės ūkio politika orientuota į tvarų augimą. „Dėl klimato kaitos aplinkosaugos reikalavimai griežtėja, todėl siekiama išlaikyti tvarų balansą tarp pieno kiekio augimo ir optimalaus karvių skaičiaus“, – sako E. Simonis.

Jis pateikia pavyzdį: gyvulininkystė gerokai prisideda prie šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo į aplinką, todėl Nyderlandai, siekdami sumažinti aplinkos taršą, pieninių karvių bandų dydį 2017 m. sumažino dešimtadaliu. Šioje šalyje 2016 metais buvo 1,79 mln. pieninių karvių, o 2019 metais šis skaičius sumažėjo iki 1,59 mln., nes ūkininkai buvo priversti dalį gyvulių paskersti.

Europos Komisija 2018 metais taip pat yra įspėjusi Airiją, kad pernelyg intensyvi šalies pienininkystės plėtra gali turėti neigiamų pasekmių aplinkai dėl fosfatų ir nitratų koncentracijos didėjimo.
Europos Komisijos duomenimis, nuo 2012 metų iki dabar pieninių karvių skaičius Bendrijoje sumažėjo 0,5 mln., kai supirkto pieno kiekis išaugo 11 proc. Prognozuojama, kad per ateinantį dešimtmetį karvių skaičius Europos Sąjungoje sumažės 1,3 mln., tuo tarpu supirkto pieno kiekis 2030 metais, palyginti su 2020 metais, išaugs 6 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)