Per rudeninę laukinių gyvūnų vakcinaciją iš viso Lietuvos teritorijoje bus išmėtyta apie 505 tūkst. jaukų su vakcina nuo pasiutligės, pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

Esant palankioms meteorologinėms sąlygoms, vakcinaciją planuojama baigti gruodžio mėnesio pabaigoje.

Jaukai su vakcina mėtomi iš orlaivių pasienyje su Lenkija ir Baltarusija.

Medikai primena, kad radus jaukų – jų negalima liesti. Jeigu asmuo turėjo sąlytį su jauku, būtina nedelsiant kreiptis į gydymo įstaigą. Gydytojas, įvertinęs galimą užsikrėtimo riziką, spręs dėl asmens skiepijimo nuo pasiutligės. Jeigu jaukai aptinkami prie gyvenamųjų namų, apie tai būtina pranešti teritorinei VMVT.

ULAC duomenimis, pernai į medikus kreipėsi daugiau nei 5 tūkst. asmenų, nukentėjusių nuo įvairių laukinių ir naminių gyvūnų, tačiau nuo laukinių, pasiutlige sergančių gyvūnų, nenukentėjo nė vienas asmuo. Daugiau nei pusė nukentėjusiųjų buvo skiepyti nuo pasiutligės.

Lietuvoje paskutinis mirties atvejis nuo ligos registruotas 2007 metais, tuomet 42 metų vyrui, keliaujant po Indiją, įkando nežinomas šuo.

Nuo 2006 metų Lietuvoje VMVT sistemingai vykdo laukinių gyvūnų vakcinaciją nuo pasiutligės.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)