Pasak Virginijaus Sinkevičiaus, parama galės būti skiriama iš žemės ūkio fondo ir naujosios ES finansinės perspektyvos, tačiau apie konkrečias sumas kalbėti dar anksti.

„Labai svarbu padėti ūkininkams pereiti prie švaresnių, tvaresnių sprendimų. Čia mums padės žemės ūkio fondas ir, aišku, naujoji perspektyva, kurios 30 proc. lėšų numatyta klimato kaitai stabdyti“, – BNS pirmadienį sakė V. Sinkevičius, Baltijos jūros regiono ministrams pasirašius deklaraciją, kuria šalys įsipareigojo mažinti taršą Baltijos jūroje.

„Klimato kaitos mes negalime stabdyti be sveikų ekosistemų, ypač kalbant apie jūras ir vandenynus, kurios sugeria didžiulius kiekius CO2“, – pridūrė jis.

Pasak V. Sinkevičiaus, deklaracijoje išskiriamos trys pagrindinės problemos: eutrofikacija – mineralinių arba maistinių medžiagų, dažniausiai trąšų, patekimas į Baltijos jūrą, netvari žuvininkystė ir į jūrą patenkančios šiukšlės.

Pasak jo, dėl eutrifikacijos, kuri pažeidžia Baltijos jūros ekosistemos balansą, jūroje jau beveik išnyksta kai kurios žuvys.

„Taip mažėja deguonies ir deguonies sumažėjus, žūsta žuvys ir augalai. Taip yra paveikiama visa ekosistema. Eutrofikacija yra paveikusi 97 proc. Baltijos jūros ir mes jau turime kai kuriuos žuvų išteklius, kurie yra arti išnykimo“, – perspėjo V. Sinkevičius.

Anot jo, deklaraciją pasirašė ir už žemės ūkį, žuvininkystę atsakingi ministrai, taip pripažįstant, jog Baltijos jūros taršos problema yra horizontali.

„Šiandien paleistas labai aiškus signalas, kad reikalingas bendradarbiavimas ne tik tarp atskirų šalių narių, bet ir tarp ministerijų, kad tai yra horizontali problema ir kad veikla, kuri vykdoma ant žemės, turi didelį poveikį jūros ekosistemą“, – sakė eurokomisaras.

Deklaraciją pasirašė aštuonių Europos Sąjungos (ES) Baltijos jūros regiono šalių – Danijos, Estijos, Suomijos, Vokietijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos ir Švedijos – aplinkos, žemės ūkio ir žuvininkystės ministrai.

Deklaracijos nepasirašė Rusija, tačiau V. Sinkevičius sako, kad su Lietuvos kaimyne Baltijos jūros taršos klausimu ES bendradarbiauja kitais formatais.

Anot jo, Rusija nebuvo kviesta, nes deklaracijos tikslas buvo apibrėžti politinę valią tarp ES šalių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)