Šiose gairėse pateikiama informacija apie vabzdžių auginimui ir perdirbimui taikomus reikalavimus bei tiekimo į rinką sąlygas, rašoma pranešime.

„Šiose gairėse surinkta svarbiausia informacija besidomintiems vabzdžių auginimu ir jų naudojimu maistui bei pašarams. Tikimės, kad specialistų apibendrinti reikalavimai vabzdžių auginimui, vabzdžių pašarams ir substratams, plačiau aprašyti tolesnio jų perdirbimo metodai, pateiktos rekomendacijos, kaip valdyti gamybos procese galinčius pasitaikyti rizikos veiksnius, padės maisto tvarkymo ir pašarų ūkio subjektams geriau pasirengti vykdyti šią veiklą ir užtikrinti sėkmingą jos vystymą“, – komentavo VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėja-valstybinė veterinarijos inspektorė Audronė Mikalauskienė.

VMVT taip pat atkreipia ūkio subjektų dėmesį, kad planuojant vabzdžių auginimo žmonių maistui veiklą (pirminę gamybą) savanoriškai reikia užregistruoti vabzdžių spiečius ūkinių gyvūnų registro informacinėje sistemoje (ŪGRIS) ir vykdant šią veiklą privalu laikytis tinkamos higienos reikalavimų.

Vabzdžių perdirbimu žmonių maistui užsiimančios įmonės privalo būti VMVT patvirtintos kaip gyvūninio maisto tvarkymo subjektai. Norint įregistruoti šią veiklą, reikia kreiptis į VMVT teritorinį departamentą pagal vykdomos veiklos vietą ir tiesiogiai arba nuotoliniu būdu – el. paštu arba per Integraliąją maisto ir veterinarijos informacinę sistemą (IMVIS) pateikti reikiamus dokumentus.

Visiems vabzdžių auginimu ir jų naudojimu žmonių maistui bei pašarams besidomintiems asmenims VMVT primena, kad Europos Sąjungos (ES) valstybėse vabzdžiams taikoma naujo maisto produkto apibrėžtis, kuri apima ir vabzdžių dalis (kojas, sparnus, galvą ir pan.).

Europos Komisijos (EK) ekspertų nuomone, kol Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) vykdo paraiškų (pateiktų iki 2019 m. sausio 1 d.) rizikos vertinimo procedūras dėl specifinių vabzdžių rūšių įtraukimo į Sąjungos naujų maisto produktų sąrašą, ūkio subjektai gali naudotis pereinamuoju periodu taikomomis išimtimis ir tiekti rinkai vabzdžius bei jų produktus, skirtus žmonių maistui (EFSA vertinimui pateiktų vabzdžių rūšių sąrašą galima rasti EK svetainėje).

VMVT taip pat primena, kad gyvūninės kilmės maisto produktams, tai yra ir vabzdžiams, ES teritorijoje taikomas laisvas judėjimas. Tačiau įsigyjant iš vabzdžių pagamintus produktus labai svarbu atkreipti dėmesį, kad jie būtų pagaminti iš žmonių maistui leidžiamų auginti vabzdžių rūšių, t. y. tų, kurios iki 2019 m. sausio 1 d. buvo pateiktos EFSA autorizuoti ir įtraukti į Sąjungos naujų maisto produktų sąrašą, įskaitant: juodąją plokščiamusę (Hermetia illucens), didįjį milčių (Tenebrio molitor), malūninį juodvabalį (Alphitobius diaperinus), naminį svirplį (Acheta domesticus) ir juostuotąjį svirplį (Gryllodes sigillatus). Taip pat, kad ženklinimo etiketė atitiktų ES teisės aktų reikalavimus.

Anot specialistų, gyvais vabzdžiais galima šerti visų rūšių gyvūnus, išskyrus atrajotojus. Šaldytus, džiovintus neperdirbtus vabzdžius galima naudoti gyvūnams augintiniams ir kailiniams žvėreliams šerti. Pagal reikalavimus perdirbtus vabzdžių baltymus galima naudoti gyvūnams augintiniams, kailiniams žvėreliams ir akvakultūros gyvūnams šerti, vabzdžių riebalus – visų rūšių gyvūnams šerti.

Žmonėms vartoti skirtų vabzdžių siuntas iš ne ES valstybių narių į ES leidžiama įvežti tik jei šių maisto produktų kilmės ir išsiuntimo šalis yra trečioji šalis ar regionas, iš kurių vabzdžius įvežti yra leidžiama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)