Žmonės uogas tiesiog „šluoja“

Kauno rajone juoduosius serbentus auginantis Kazimieras Patriubavičius tikina, kad šiemet pastebimas serbentų trūkumas, tad žmonės uogas tiesiog „šluoja“. Anot jo, ankstesniais metais nebūdavo kur dėti šių uogų, o šiemet serbentų derlius jau baigėsi.

„Šiemet derlius buvo vidutinis, uogų nebuvo labai daug. Serbentus prieš 20 metų pirkėjai graibstė, vėliau paklausa vis mažėjo. Dabar žmonės nusiperka daugiausia po 5 kilogramus, retas kuris perka 10 kilogramų.

Palyginus su praėjusiais metais, šiemet perka kur kas daugiau uogų. Serbentų kaina tokia pati kaip ir pernai, iš pradžių jie būna brangesni, o paskui kainuoja po 2 eurus už kilogramą. Mes serbentų plotus sumažinome, iš 6 hektarų palikau tik 0,5 hektaro”, – pasakoja jis.

Ne visur buvo geras derlius

Dar vienas juodųjų serbentų augintojas Feliksas Šlėvė aiškina, kad žmonės šiemet gausiai perka šias uogas, tačiau derlius nebuvo palankus. Jo teigimu, nors viskas žydėjo, bet uogų buvo daug mažiau. F. Šlėvės teigimu, žmonės renkasi serbentus, kadangi ieško sintetinių vitaminų pakaitalo. Anot jo, šiemet serbentų kaina siekė 1 eurą už kilogramą, o pernai kaina smarkiai svyravo, nukrisdavo ir iki 25 centų už kilogramą.

Juodieji serbentai

Rinka būna perpildyta

Įvairius vaisius ir uogas Anykščių rajone auginantis Vitalijus Petronis pasakoja, kad šiemet visi serbentai jau parduoti, o žmonės uogas tiesiog išgraibstė. Ūkininkas tikina, kad pernai sezonas buvo daug blogesnis, kadangi viskas buvo nušalę. Anot jo, šiemet derlius buvo vidutinis ir buvo galimybė eksportuoti.

„Ši uoga yra reikalinga, joje gausu vitaminų, iš jos gaminami gėrimai, naudojama konditerijoje. Visoje pramonėje serbentų yra vartojama gana daug. Visgi rinka kartais būna pripildyta. Serbentų sezonas trunka apie mėnesį laiko, priklauso nuo auginamų veislių”, – aiškina pašnekovas.

Šiemet kaina buvo pati aukščiausia

V. Petronio teigimu, kaina šiemet buvo pati aukščiausia ir jeigu tokia situacija išliktų stabili, būtų galima gyventi iš uogų verslo, tačiau išvedus bendrą vidurkį, jokių stebuklų nėra. Jis aiškina, kad šį sezoną kaina buvo pasiekusi ir virš 1 euro už kilogramą.

„Kol kas palaikome tą patį kiekį ir nieko nedidiname bei nemažiname. Kiekvienais metais susiduriame su įvairiais sunkumais ir vis naujais iššūkiais dėl klimato kaitos ar kitų problemų. Jeigu šalnų nėra, tai kelinti metai puola sausros, tai smarkiai jaučiasi”, – pabrėžia augintojas.

Galėjo parduoti dar 10 kartų tiek uogų

Tauragės rajone daugiau kaip 10 metų serbentus auginantis Algirdas Macijauskas pasakoja, kad šį sezoną perdirbimo įmonės šias uogas puikiai pirko ir net konkuravo tarpusavyje. Pasak jo, realizavimo problemų nebuvo ir jie galėjo parduoti dar 10 kartų tiek uogų.

Juodieji serbentai

„Pernai derliaus nebuvo, viskas nušalo, o šiemet derlius vidutinis, kitiems jis gal ir didesnis. Kai kur iš hektaro skynėme po 5 tonas, tačiau kai kur surinkome tik po 1 toną hektare.

Serbentai labai išpopuliarėjo, nes čia viską diktuoja lenkai. Raudonųjų serbentų poreikis prieš 2-3 metus didžiulis, o šiemet jų niekam nereikia. Sako lenkai turi pilnus šaldiklius, turbūt buvo didelė kaina, tad puolė visi auginti. Populiarumas yra didesnis, nes serbentas yra puiki uoga, kurioje gausu vitaminų. Atsiranda rinkoje ir daug produktų su serbentais, pradedant nuo jogurto baigiant sultimis, kurios labai populiarėja. Manau, kad paklausa yra, jeigu nebūtų valgytojų, tai niekas jų ir nepirktų“, – užtikrina jis.

Tikina, kad kaina šiemet buvo labai gera

Pašnekovo teigimu, ūkininkai priaugina daug uogų, rinka smarkiai kyla, o paskui nebėra kur dėti produkcijos, niekas nebeperka. Pasak jo, buvo laikas, kai šaldytas uogas pardavinėjo ir po 35 centus už kilogramą, dabar šaldytos uogos kainuoja apie 15 centų už kilogramą, o už žalią uogą gaunama beveik dvigubai daugiau.

„Serbentai tokie paklausūs, kadangi tai gera uoga ir žmonės tai mato. Gali būti, kad kiti neužaugino, o lenkai perėjo prie šilauogių auginimo. Manau, kad bus šių uogų perprodukcija. Palyginus su tuo, kas buvo prieš 3 metus, kaina buvo 2,5 karto didesnė. Buvo metų, kai mums siūlė tik 15 centų už kilogramą, tad šiemet kaina buvo labai gera“, – džiaugiasi augintojas.

Juodieji serbentai

Per šį sezoną atsigriebė už 5 metus

Pasak A. Macijausko, juodieji serbentai yra nuskinami per 2-3 savaites, kadangi pasimaišo ir lietus. Jo teigimu, serbentai ūkyje nuskinti jau praėjusį pirmadienį ir dabar uogų augintojas jau nebeturi. Anot jo, kiekvienais metais ūks yra didinamas po 10 hektarų, o dabar jis siekia net apie 60 hektarų.

„Neturime kur dingti, kadangi turime technikos, dirbame praktiškai šeima, nepereisime į šilauoges, kurios daug kainuoja. Serbentų auginimas tik šiemet yra pelningas verslas Lietuvoje. Per šį sezoną atsigriebėme už grubiai 5 metus. Koks gali būti pelnas, kai uogos nušąla? Norime nepriklausyti nuo supirkėjų, mūsų potencialas pasiskinti per 100 tonų, bet tokį kiekį perdirbti ir realizuoti yra sudėtinga“, – aiškina jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)