„Visi žemdirbiai sutaria, kad šalies ūkininkų konkurencingumas turi būti išlaikytas. Mes pradedame pralaimėti kovą pienininkystės sektoriuje estams, jau nekalbame apie lenkų įtaką Lietuvos pienininkystės sektoriuje, į Lenkiją išvežamas karves“, – ketvirtadienį Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos posėdyje sakė LGAA administracijos direktorius Ignas Jankauskas.

Anot I. Jankausko, grūdų sektoriuje šalies žemdirbiai yra konkurencingi, tačiau taip yra dėl daromų investicijų.

„Tokios šalys kaip Švedija jaučia stiprią šalies ūkių konkurenciją, konkurencingumas pakankamai nemažas, bet iš kur jis atsiradęs – iš to, kad ūkiai investuoja, yra gavę Europos Sąjungos (ES) investicinę paramą, tiesiogines išmokas“, – sakė I. Jankauskas.

I. Jankauskas nurodė, kad, ribojant tiesiogines išmokas, tai turėtų įvykti ir kitose ES šalyse.

„Drastiškus sprendimus priimdami sumažintume savo konkurencingumą kitų šalių atžvilgiu. Jeigu yra apribojimas, jis turi įvykti ir kitose šalyse lygiai taip pat, kad mes netaptume kažkokia išskirtine balta varna ir sąmoningai žlugdytume žemės ūkio progresą“, – sakė asociacijos direktorius.

Jis taip pat akcentavo, kad, įvedus apribojimus, kai kurie asmenys gali bandyti juos apeiti.

„Šiandien žemės ūkyje turime situaciją, kad yra sofos ūkininkai, kurių darbas yra skaityti tiesioginių išmokų taisykles ir galvoti, kaip čia padaryti, kad aš jas galėčiau apeiti“, – sakė asociacijos vadovas.

Jis akcentavo, kad reikėtų daugiau kalbėti apie ūkių efektyvumą bei mokestinę sistemą.

„(...) Reikėtų neapsiriboti nukirtimu, bet eiti per mokestinę sistemą: jeigu esi pakankamai efektyvus, pasieki masto ekonomiją, gal būtų iš dalies teisinga prisidėti, pavyzdžiui, pelno mokesčiu prie biudžeto“, – sakė I. Jankauskas.

Europos Vadovų Taryboje liepą Lietuva išsiderėjo didesnes tiesiogines išmokas žemdirbiams: 2021 metais jos sudarys 178 eurus už hektarą, o 2022 metais pakils iki 200 eurų už hektarą ir toliau didės. Pritarta, kad Lietuvos ūkininkų tiesioginės išmokos augtų, kol 2027 metais pasiektų 215 eurų už hektarą.

Šiuo metu tiesioginės išmokos Lietuvos ir Baltijos šalių ūkininkams siekia apie 170 eurų už hektarą, o ES vidurkis – daugiau kaip 250 eurų.

Prezidentas Gitanas Nausėda praėjusį antradienį sakė, kad sieks įteisinti išmokų žemdirbiams lubas. Savo ruožtu žemės ūkio ministras Andrius Palionis tvirtino, kad tai Lietuvos ūkininkams blogintų konkurencines sąlygas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)