„Matome, kad derlius bus didesnis negu ankstesniais keletą metų. Čia iš rapso, iš žieminių miežių galima atskirti, kurie jau nukulti. Manome, kad bent 15 proc. bus derlingumas didesnis, gal šiek tiek ir daugiau“, – Eltai sakė I. Jankauskas.

Pasak jo, šalyje vyravusios liūtys, audros ir kiti stichiniai reiškiniai derliui padarė žalos.

„Paprastai kiekvienais metais vienokia ar kitokia žala atsiranda, tai šiais metais iš tikėtosi rekordinio derliaus bus normalus, vidutinis dešimties metų derlius“, – kalbėjo jis.

I. Jankauskas pastebėjo, kad lietingi orai koreguoja derliaus nuėmimą, todėl jis nevyksta taip intensyviai.

„Lietuvoje galima matyti nemažai laukų, kur keli pravažiavimai padaryti ir laukas stovi nekultas. Kai kur rapsų ar kviečių nokimas yra truputį sustojęs. (...) Palyginti, pernai metų liepos 20 dieną rapsai buvo nukulti, o šiemet jie buvo tik pradėti kulti tą dieną. Matome, kad atsilikimas yra pakankamai nemažas“, – sakė I. Jankauskas.

„Greičiausiai, jei ir toliau tokie orai išsilaikys, kūlimas bus ilgesnis apie dvi savaites. Rugsėjo gale tikrai bus laukuose kombainai“, – pridūrė jis.

Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija prognozuoja, kad bendras grūdų derlius 2020 metais turėtų sudaryti 288,8 mln. tonos, tai būtų 11,1 proc. mažiau nei 2019 metais. Iš to skaičiaus kviečių derlius šiais metais turėtų sudaryti 125,5 mln. tonos, tai būtų 17 proc. mažiau už paskutinių penkerių metų vidurkį. Mažesnis kviečių derlius prognozuojamas dėl Prancūzijoje, kuri yra didžiausia ES kviečių augintoja, sumažėjusių kviečių pasėlių ploto, nes sėjos metu buvo nepalankios meteorologinės sąlygos.

Prognozuojamas mažesnis kviečių derlingumas dėl nepalankių oro sąlygų ir kitose ES šalyse – miežių derlius gali sumažėti iki 56,7 mln. tonos. Mažesnis derlius prognozuojamas dėl sumažėjusių miežių pasėlių ploto ir prognozuojamo mažesnio derlingumo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)