Nuo pat koronaviruso sukeltos pandemijos pradžios vaisių ir daržovių produkcijos eksportas iš Ukrainos susitraukė 43 proc., informuoja unian.net.

Šią informacija per įvykusią spaudos konferenciją pateikė Ukrainos vaisių ir daržovių augintojų asociacijos (UPOA) atstovai.

„Pasaulinės COVID-19 pandemijos laikotarpiu (nuo 2020 metų vasario iki birželio) Ukrainos vaisių ir daržovių eksportas sumažėjo 43 proc., palyginti su analogišku pernai metų laikotarpiu. Iš vaisių ir daržovių tiekimo gaunamos įplaukos šiuo etapu nukrito iki 58,5 mln. dolerių (51,1 mln. eurų). Prieš metus per tą patį laikotarpį iš šios produkcijos eksporto gaunamos pajamos sudarė 101,3 mln. dolerių (88,5 mln. eurų)“, – teigiama pranešime.

Taip pat nurodoma, kad per įvardytą laikotarpį didžiąją dalį (64 proc.) įplaukų pavyko užsitikrinti eksportuojant trijų grupių prekes: graikinius riešutus, šaldytas uogas bei vaisius ir šviežius obuolius. Prieš metus šių kategorijų produkcijos tiekimas sudarė 74 proc. viso Ukrainos vaisių ir daržovių eksporto.

„Didžiausią poveikį padarė pagrindinių produktų grupių eksporto sumažėjimas: juos eksportuojant gaunamos įplaukos nukrito lygiai perpus, palyginti su pernai metų rezultatais“, – pabrėžiama UPOA pranešime.

Įplaukos iš obuolių eksporto pandemijos laikotarpiu nukrito 4,5 karto (sumažėjo 26,6 mln. dolerių (23,2 mln. eurų)), bet obuolių kaina buvo daug aukštesnė nei pernai, be to, dėl pandemijos nuolat didėjo obuolių paklausa.

Anot ekspertų, tokias tendencijas nulėmė palyginti negausus 2019 metų Ukrainos obuolių derlius, be to, dėl ganėtinai šalto pavasario ir kilusios pandemijos obuolių paklausa išaugo ir šalies viduje. Būtent dėl šių priežasčių – išaugusių obuolių kainų vidaus rinkoje ir atsiradusio šios produkcijos deficito – eksportuoti obuolius tapo nepelninga.

Graikinius riešutus eksportuojančių įmonių pajamos vasario–birželio mėnesiais sumažėjo 36 proc., kitaip sakant, 9,4 mln. dolerių (8,2 mln. eurų). Kaip vieną iš pagrindinių priežasčių, nulėmusių riešutų eksporto iš Ukrainos pelningumo nuosmukį, ekspertai įvardija Kinijos sienų uždarymą šių metų sausį.

Šaldytų uogų ir vaisių eksportas karantino laikotarpiu smuktelėjo 10 proc. ir iš jo gaunamos pajamos sumažėjo 1,5 mln. dolerių (1,3 mln. eurų).

„Pagrindinė priežastis, kodėl taip atsitiko, – išaugusi konkurencija Europos Sąjungos rinkoje, atsiradusi dėl šaldytų uogų tiekėjų iš Afrikos šiaurinio regiono šalių – Egipto ir Maroko – aktyvumo. Šis reiškinys turėjo neigiamą poveikį kainoms. Vis dėlto apskritai šaldytų uogų paklausa išliko gana aukšta“, – akcentuoja UPOA ekspertai.

Atkreipiamas dėmesys ir į tai, kad pandemijos laikotarpiu Ukrainai pavyko pasididinti iš svogūnų pardavimo gaunamas pajamas. Iš šių daržovių eksporto gaunamos įplaukos padidėjo 83 proc., arba 3,1 mln. dolerių (2,7 mln. eurų).

Remiantis naujienų agentūros UNIAN perduota informacija, 2020 metų sausio–birželio laikotarpiu Ukrainos žemės ūkio produktų importas padidėjo iki 3,2 mlrd. dolerių (2,8 mlrd. eurų), o tai yra 12,3 proc. daugiau nei per pirmus šešis 2019 metų mėnesius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)