„Javapjūtė pasidės ateinančią savaitę, o išguldyti pasėliai tapo visos Lietuvos, nebe atskirų regionų problema. Liūtys ir vėjas buvo visoje šalies teritorijoje. Tokio klimato sąlygų javai net teoriškai negali atlaikyti. Net ten, kur buvo išlaikyta visa technologija, jie pagulė. Mažiau nukentėjo žemų veislių grūdinės kultūros“, – padėtį apibūdina Aušrys Macijauskas, Lietuvos grūdų augintojų asociacijos prezidentas.

Kol kas neaišku, koks pažeidimų mastas – pažeidimai nėra visuotiniai. Net tame pačiame rajone vienas ūkis gali būti nukentėjęs, o laukai šalia nepatyrę žalos. Tai draudiminis įvykis ir šiandien vyksta derybos su draudimo bendrovėmis.

A.Macijauskas sako, kad žala dar priklauso ir nuo augalo pažeidimo. Jei jis tik prilenktas, tai derliaus nepalies. Kas kita, kad tokį derlių sunkiau nukulti ir išdžiovinti. Be to, jei tęsis lietus ir javai gulės prilenkti, po savaitės ar dviejų pradės dygti ir derliaus kokybė ženkliai sumenks.

„Laukuose, kurie buvo pažeisti, gali būti prarasta iki 20–30 proc. derliaus. Tačiau vertinti dar anksti. Jei antroje liepos pusėje bus sausa, nuostoliai bus maži. Kalbant apie bendrą šalies derlių, jis nebus mažas. Javai išguldyti ruožais ir vieni ūkiai nukentėjo, kiti ne“, – aiškina A. Macijauskas.

Kas kita kokybė – lietingais metais paplinta ligos ir sumažėja baltymingumas, kuris nusako grūdų klasę ir tuo pačiu kainą. Kokybė bus prastesnė nei pernai.

Kainos pakankamai stabilios ir atitinka paskutinių penkių metų vidurkį. Biržos kol kas nereaguoja į pasaulio ekonomikos nuosmukį ir pandemiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)