Liga pasireiškė trijų regionų – Polkovicės, Vlodavos ir Poznanės – teritorijose įsikūrusiuose ūkiuose, kuriuose savo reikmėms buvo auginta nuo 23 iki 70 kiaulių. Lenkijos veterinarijos inspektoriai ėmėsi visų būtinų apsaugos priemonių, kad pavojinga užkrečiamoji virusinė liga neišplistų į kitų šalies regionų ir valstybių ūkius.

VMVT duomenimis, šiais metais Lenkijoje jau užregistruoti penki AKM židiniai. Prieš kelis mėnesius kaimyninėje šalyje nuo AKM nukentėjo du stambūs komerciniai ūkiai, kuriuose dėl ligos buvo sunaikinta nuo 10 iki 24 tūkst. kiaulių.

Aplink visus ligos paveiktus ūkius nustatytos būtinosios apsaugos ir stebėsenos zonos, juose laikytos kiaulės nugaišintos ir saugiai sunaikintos, atlikti dezinfekavimo darbai. Taip pat yra vykdomas epizootinis tyrimas aiškinantis, kaip virusas pateko į ūkius, atliekamas kiaulių judėjimo atsekamumas. Anot specialistų, šie židiniai nėra susiję su anksčiau komerciniuose kiaulių ūkiuose Lenkijoje patvirtintais AKM židiniais.

VMVT atkreipia Lietuvos ūkininkų dėmesį, kad vasaros metu tikimybė AKM virusui patekti į ūkius yra pati didžiausia. Vienas didžiausių rizikos veiksnių išlieka žmogiškasis veiksnys, o liga į kiaulininkystės ūkius greičiau patenka iš užkrėstos laukinės faunos.

Šiuo metu kiaulių laikytojai turi būti itin budrūs ir ypač griežtai laikytis biologinio saugumo reikalavimų ūkiuose. Tai vienintelė efektyvi priemonė, padedanti apsaugoti ūkius, kad į juos nepatektų AKM virusas. Ypač atidūs privalo būti smulkieji kiaulių augintojai, siekiant apsisaugoti nuo galimų nuostolių.

Ūkininkų prašoma stebėti auginamų kiaulių sveikatos būklę, o kilus bet kokiam užkrečiamosios ligos įtarimui – nedelsiant pranešti privačiam veterinarijos gydytojui arba informuoti VMVT visą parą veikiančiu nemokamu telefonu 8 800 40 403.

VMVT primena, kad Lietuvoje AKM protrūkis balandžio 14 d. fiksuotas Molėtų rajono ūkyje, kuriame dėl ligos sunaikinta per 8,5 tūkst. kiaulių. Laukinėje faunoje šiais metais AKM nustatytas 144 šernams, iš jų – 89 sumedžiotiems ir 55 nugaišusiems.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją