Ukraina teigia neketinanti įvesti jokių prekybos ribojimų, nors dar gegužės viduryje planavo bent trejiems metams smarkiai apriboti trąšų importą, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

„Teigiamai vertiname Ukrainos sprendimą neįvesti prekybą ribojančių priemonių, nes sąžininga ir taisyklėmis paremta prekyba, o ne protekcionistinės priemonės, prisideda prie dvišalių santykių plėtros”, – pranešime sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Jis pabrėžė, kad Ukrainos ketinimai riboti trąšų importą pažeidžia Pasaulio prekybos organizacijos bei Europos Sąjungos ir Ukrainos Asociacijos sutartį.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pernai lapkritį gavo Vilniuje viešėjusio Ukrainos vadovo Volodymyro Zelenskio patikinimą, kad Ukraina pavasarį baigs trąšų rinkos tyrimus. G. Nausėda tuomet sakė tikįs, kad Lietuvos bendrovės galės laisvai patekti į Ukrainos trąšų rinką.

Lietuvos verslo ir Vyriausybės atstovai nerimavo, kad Ukrainoje inicijuoti prekybos apsaugos tyrimai dėl amonio nitratų ir kompleksinių trąšų gali baigtis muitų arba kvotų įvedimu. Tai galėtų pakenkti dviejų didelių trąšų gamintojų – „Lifosos“ ir „Achemos“ – eksportui į Ukrainą.

Lietuvos pareigūnai jau kurį laiką kėlė šį klausimą dvišaliuose susitikimuose su Ukrainos valdžios atstovais, taip pat yra prašę Europos Komisijos paramos.

Ukrainos valdžia teigė, kad tyrimai pradėti reaguojant į išaugusį importą iš trečiųjų šalių, bet kritikai manė, kad jais gali būti suinteresuoti vietos oligarchai, gaminantys trąšas. s mažmeninės prekybos rinką.

Ukrainos rinka prieš kelerius metus tapo labai svarbi Lietuvos trąšų eksportuotojams. 2019 metais iš Lietuvos į Ukrainą eksportuota trąšų už 114,6 mln. eurų – apie 30 proc. viso Lietuvos trąšų eksporto.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)