Praėjusios savaitės pabaigoje savo bulvių laukuose „žvalgytuves“ pradėjęs ūkininkas tikisi bulviakasį pradėti kitą savaitę. Deja, bet pirmosios iškastos bulvės nieko gero nežada – ūkininkas labai gero derliaus nesitiki.

„Tikrinamas“ bulvių derlius

Rajono bulvių augintojų laukuose kaip tik dabar „tikrinamas“ ankstyvųjų bulvių derlius. Tiesa, turguje šių šviežių šakniavaisių rasti neįmanoma, nes mūsų krašto ūkininkai oficialios bulviakasio pradžios dar nė nepaskelbė.

Turguje ar didžiuosiuse prekybcentriuose karaliauja tik atvežtinės šviežios bulvės. Tačiau reiktų priminti, kad Kėdainių krašto bulvių augintojai ne tik patys pirmieji sugeba užauginti ankstyvąsias bulves, bet ir jų kasami derliai yra bene didžiausi visoje Lietuvoje.

Po 1 eurą

Šiemet Kėdainių rajono ūkininkas R. Žebarauskas ankstyvąsias bulves – pirmą lietuvišką derlių – pradėjo kasti tradiciškai prieš pat Tėvo dieną.

Pirkėjai lietuviškų R. Žebarausko ar kitų ūkininkų bulvyčių kol kas neras didžiuosiuose mūsų šalies prekybos centruose ar turguose, ūkininkas šviežių bulvių ištroškusiems smaguriams jas parduoda tiesiai iš namų. Už kilogramą jų ūkininkas prašo 1 eurą.

Ūkininkas sako, kad šiemet bulviakasis vėluoja apie dvi savaites, tad lietuviškos bulvės turgus ir prekybos centrus pasieks žymiai vėliau.

Nuotaikos nekokios

R. Žebarauskas neslepia, kad bulvių laukuose atlikus „žvalgytuves“ nuotaikos iš tikrųjų nėra džiugios.

„Kol kas dar negalime spręsti, koks bus šiųmetis bulvių derlius, tačiau pirmasis derlius labai prastas, kažin ar tokį prastą derlių kada nors anksčiau esu turėjęs.

Juk viskas kainavo: ir apsauga nuo šalnų, ir agroplėvelė, ir daiginimas. Kiek daug darbo buvo įdėta.

Galima teigti, kad šiemet gausus sniegas ir smarkus vėjas ankstyvųjų bulvių derlių praktiškai sunaikino. Bulvės neužaugo, jos labai nedidelės“, – dėstė ūkininkas.

Vėluoja dvi savaites

Kėdainių rajono ūkininkas ūgtelėjusias bulves nuo šalnų saugojo liedamas ant jų vandenį. Tačiau ir tai negali garantuoti, kad gamta neiškrės kitokių pokštų.

Ūkininkas sako, kad šiemet bulviakasis vėluoja apie dvi savaites, tad lietuviškos bulvės turgus ir prekybos centrus pasieks žymiai vėliau.

Visgi, kas supranta, kokia yra nedidukės, bet pirmosios lietuviškos bulvės vertė ir skonis – skuba įsigyti bulvių tiesiai iš ūkininko rankų.