VMVT Vilniaus departamento inspektoriai, atlikdami viešojo maitinimo subjektų (kavinių, restoranų, ikimokyklinių ugdymo įstaigų valgyklų ir pan.) patikras, vis dažniau užregistruoja atvejų, kai subjektai patiekalų gamybai naudoja žaliavas, kurių tinkamumo vartoti terminai besibaigiantys ar visai pasibaigę, rašoma pranešime.

Per šį mėnesį VMVT inspektoriai, kontroliuojantys maisto saugos, sanitarijos ir higienos reikalavimų laikymąsi, viešojo maitinimo įmonėms uždraudė naudoti 113 kg netinkamų maistui gaminti ir vartoti žaliavų dėl pasibaigusio jų tinkamumo vartoti terminų arba neužtikrinant jų atsekamumo. Karantino laikotarpiui Lietuvoje užsitęsus, dalis maisto tvarkymo subjektų buvo priversti laikinai stabdyti savo veiklą, ir, kaip paaiškėjo patikrų metu, – deja, bet kai kuriose kavinėse laiku nesunaudojo maisto žaliavų, kurias privalėjo sunaikinti.

Vilniuje dėl nustatytų pažeidimų VMVT Vilniaus departamento sprendimu buvo laikinai sustabdyta trijų kavinių veikla. Toks sprendimas priimtas kavinėse nustačius grubių maisto tvarkymo reikalavimų pažeidimų, kai tvarkant maistą nebuvo užtikrinta savikontrolės sistema, tinkama maisto gaminimo patalpų higiena, be to, užfiksuota ir žaliavų tinkamumo vartoti terminų bei atsekamumo pažeidimų, taip pat tvarkant maistą neišvengta maisto produktų kryžminės taršos atvejų.

Atnaujinti savo veiklą viešojo maitinimo įmonės galės tik pašalinusios visus nustatytus trūkumus ir po pakartotinio inspektorių patikrinimo.

VMVT primena, kad restoranų, kavinių, valgyklų, užkandinių ir kitų maitinimo įmonių darbuotojams ne mažiau svarbus turėtų būti ir žaliavų atsekamumas – t. y. turi būti aišku, kada ir iš ko žaliavos įsigytos, kokia yra žaliavų kilmės šalis ar vieta, tinkamumo vartoti terminai.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad norint pagaminti saugius ir kokybiškus patiekalus, reikėtų pasirinkti patikimus maisto žaliavų tiekėjus, kurie suteikia visas reikalingas produktų saugos ir kokybės garantijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)