Jurgita Stakėnienė Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) Europos Sąjungos reikalų koordinavimo grupės vadovė, laidoje sakė, jog Lietuva tikisi ateinančiam finansiniam laikotarpiui išsiderėti didesnes tiesiogines išmokas nei yra dabar ir tuo pačiu pakeisti jų mokėjimo tvarką.

Priminsime, kad dabar didesnes išmokas gauna jaunieji ūkininkai, didesnės mokamos ir už vadinamuosius „pirmuosius hektarus“ – plotą iki 30 hektarų.

„Svarstome ilginti laikotarpį, kurį jauniesiems ūkininkams būtų mokama didesnė parama. Dabar tai penkeri metai, kalbame apie septynis, kad žmonėms būtų lengviau įsikurti, įsigyti techniką“, – pasakoja J. Stakėnienė.

Ministerijos duomenimis, vidutinis Lietuvos ūkis beveik 20 ha.

ŽŪM duomenimis, sunkiausia ekonominė padėti vidutiniams ūkiams, apie 40-50 hektarų. Svarstoma, kad riba, kai tiesioginės išmokos bus didesnės, gali kilti iki 100 hektarų ir po to mažėti. Nuo kokio dydžio ūkiams išmokos mažės bus tariamasi su socialiniais partneriais – tais pačiais ūkininkais.

„Išmokų tvarka keisis, Tuo labiau, kad atsiranda ir vadinamos „žaliosios išmokos“ ir nenorime, kad jos konkuruotų tarpusavyje. Mūsų siekis, kad kiekvienas žemdirbys, nesvarbu kuo užsiima, galėtų gauti ir išmokas už ekologišką ūkininkavimą,“ – aiškina ministerijos atstovė.

Vidas Juodsnukis, Lietuvos šeimos ūkių asociacijos pirmininkas, sako, kad reikėtų diskutuoti ne apie hektarų skaičių, bet apie išmokamas sumas.

„Šimte hektarų reikia auginti įvairią produkciją. Problema, kad smulkieji ūkininkai neturi kvalifikuotų konsultantų, nes šie dirba su stambiais ūkiais ir dėl to negali gauti didžiausio pelno“, – sako V. Juodsnukis.

Žinių trūkumą ir nesugebėjimą įsisavinti naujausias technologijas jis įvardina kaip vieną iš pagrindinių mūsų žemės ūkio plėtros trikdžių.

Vytautas Buivydas, Lietuvos jaunųjų ūkininkų sąjungos pirmininkas, sako, kad apie panašius planus girdėjo, tačiau žiemą dar buvo svarstoma apie tai, kad parama jauniesiems ūkininkams turėtų būti bent 10 metų.

„Kėlėme klausimą, kodėl parama tik penki metai, nes to laiko užtenka tik pradėti įsikurti. Manau, parama dešimčiai metų tai būtų didelis paskatinimas. Apie pirmųjų hektarų skaičiaus didinimą nebuvau girdėjęs. Tačiau kol kas laikas bėga ir nežinia, ar jie spės suderinti su EK. Šis žingsnis būtų papildoma parama šeimos ir vidutiniams ūkiams, kuriems trūksta apyvartinių lėšų", – sako V. Buivydas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)