Dėl šalyje siautusių oro anomalijų vieni ūkininkai baiminasi, kad šiemet patirs didžiulius nuostolius, tad ir uogų kainos gali keistis. Tuo tarpu kiti augintojai prognozuoja šiek tiek optimistiškiau ir tikina, jog dabar padėtis laukuose užtikrina gausų uogų derlių, o pasaulį siaubusi pandemija šiai rinkai net padėjo.

Derliaus prognozė

Anykščių rajone, Šlavėnų kaime įsikūrusio „Vitaminų ūkio“ šeimininkas Rolandas Lančickas teigia, kad šių metų uogų derliaus prognozės yra liūdnokos. Pasak jo, Anykščių rajoną paveikė šalnos ir didžioji dalis vyšnių, trešnių ir slyvų smarkiai nukentėjo.

„Jeigu ant vieno trešnės medžio kabo 5-6 uogos, kas gali būti iš to derliaus? Nuostolis trešnėms ir vyšnioms tikrai nemažas, jis gali siekti net apie 60-70 procentų. Vėlyvesnės slyvos nukentėjo labiau nei vidutinės. Šilauogės dabar žydi gausiai, uogų tikrai turėtų būti, viliuosi, kad neužeitų kruša. Kalbėjome su kolegomis, jie pasakojo, kad Kauno rajone užėjusi kruša skėlė per visus žiedus ir padarė nemažai nuostolių.

Aviečių ir gervuogių derlius turbūt bus, bet nuo šalnų ir visų stresinių situacijų jas užpuolė daugiau ligų. Labai sunku prognozuoti, koks šiemet bus derlius. Kadangi buvo šalta, o vėliau sausa, tie temperatūros pokyčiai augalui nepadeda ir uogų gausos neužtikrina“, – pasakoja jis.

Derlius bus daug vėliau

Pasak R. Lančicko, šiemet lietuviškas derlius pirkėjus pasieks daug vėliau. Ūkininko teigimu, anksčiau avietės žydėdavo jau birželio pradžioje, o liepos pirmoje pusėje prasidėdavo jų skynimas. Jo teigimu, šiemet avietės dar pilnai nežydi, jis tikisi, kad jų žydėjimas prasidės apie birželio vidurį, tad skynimas turėtų prasidėti liepos antroje pusėje.

„Pas mane yra ankstyvesnių ir vėlyvesnių veislių šilauogių, tai jos dabar visos vienu metu žydi, net keista, nes niekada taip nebūdavo. Šilauogėms po visų šalnų buvo nuostolis, bet ne toks didelis, kaip trešnėms ar vyšnioms, bet 30 procentų žiedų tikrai nušalo. Kai kurių ankstyvesnių veislių krūmų situacija yra nekokia“, – teigia pašnekovas.

Uogos

Tikina, kad kainos nebus mažesnės

Anot jo, uogų kainos priklausys nuo regiono ir nuo atvežtinių uogų kiekio. Pasak jo, kai uogas iš užsienio veš pilnu tempu ir rinka bus užpildyta, tada augintojai tik pradės skinti lietuviškas uogas.

„Sunku prognozuoti kainas, bet aišku, kad jos nebus mažesnės nei praėjusiais metais. Aš planuoju prašyti 6 eurų už kilogramą šilauogių, 3 eurų už kilogramą aviečių, bet čia yra provincijos kainos, negalime lyginti jų su didmiesčio kainomis. Visą produkciją pardavinėjame Anykščių rajone, negalime laikyti tokios aukštos kainos kaip miestuose“, – tikina pašnekovas.

Šie metai uogininkams palankūs

Pasak Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro Sodininkystės technologijų skyriaus vedėjo, Verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ direktoriaus dr. Dariaus Kviklio, šiais metais žiema ir pavasaris buvo palankūs, tad laukuose stebima situacija užtikrina, jog derlius bus tikrai gausus.

„Kadangi šalnų nebuvo, pirmosios uogos nenušalo, jau net ir be priedangų bus pateikiamos lietuviškos braškės. Padėtis visoje Lietuvoje yra tokia pati, žinoma, kai kuriose vietovėse ūkininkai gali sakyti, kad užmirko daugiau ir uogos supuvo. Profesionaliai auginantys ūkininkai taiko tinkamas technologijas, tai problemų šiuo klausimu neturėtų būti.

Pernai žmonės skundėsi, kad uogos buvo per smulkios, išdžiūvo. Pirmosios braškės augo iki vidutinio dydžio ir viskas nušalo, nebuvo įmanoma apsaugoti. Lyginant su praėjusiais metais derlius tikrai turėtų būti didesnis. Tikrai galiu sakyti, kad šie metai uogininkams yra labai palankūs“, – pabrėžia jis.

Kainų prognozuoti neskuba

D. Kviklys tikina, kad niekas nežino, kokios uogų kainos laukia pirkėjų, nes viskas priklauso nuo pačios rinkos kainų. Jis spėja, kad kainos gali pakilti, tačiau nėra aišku, koks bus importas iš Lenkijos.

„Lietuviškos uogos visą laiką buvo brangesnės ir ta kaina laikysis. Viskas priklauso, kokiu metu jos sunoksta, koks derlius, kokia pasiūla ir paklausa. Uogų kainos keičiasi, pirmosios buvo pardavinėjamos po 7-8 eurus, o vėliau po 1,5 euro, vėliau, sezonui baigiantis, ir vėl kyla“, – tendencijas aiškina jis.

Labiausiai kenkia krušos

Uogų asociacijos vadovas Tautvydas Gurskas tikina, kad iki šio savaitgalio sakydavo, jog uogų derlius turėtų būti labai geras, tačiau kruša ir stiprus vėjas jo prognozes truputėlį pakeitė. Pašnekovas vis tik aiškina, kad dienos yra šiltos ir drėgmės uogų auginimui yra pakankamai.

„Viskas bus gerai jeigu neįsivarysime daug grybinių ligų. Mums dabar labiausiai kenkia krušos, kurios deformuoja augalų vaisius, sudaužo lapus, mažina fotosintetinį paviršių ir tada nukenčia derliaus kokybė. Aišku, kai kurių ligų protrūkiai jau pasižymi, todėl, kad yra drėgna ir šilta. Grybinės ligos pradėjo labai stipriai atakuoti, ypatingai trešnes, vyšnias, persikus ir abrikosus.

Pavasaris ir žiema buvo labai gerai, pandemijos situacija lėmė, kad turime darbo jėgos, turime, kas skins uogas. Šių metų scenarijus išlieka optimistiškas“, – prognozuoja jis.

Tikina, kad kainos nesikeis

Specialisto teigimu, uogų kainos šiemet nesikeis, bus tokios pačios kaip ir pernai. Jis tikina, kad uogas visi valgys ir toliau, Lietuvoje užaugintas derlius yra daug skanesnis, sveikesnis ir šviežesnis nei atsivežtas iš užsienio šalių.

„Iš Lenkijos geriau uogų ir neužtektų, galėtų jų nevežti į Lietuvą, bet to neišvengsime. Būtent dabar lenkams šiek tiek sudėtingiau uogas įvežti dėl pandemijos situacijos, tai yra privalumas mums, bet aš manau, kad jie greitai čia viską įveš ir viskas bus lygiai taip pat kaip pernai“, – apibendrina jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)