Pasak jo, labiausiai nukentėjo rapsai ir miežiai, o kai kurie laukai galėjo netekti iki 70 proc. galimo derliaus.

Asociacijos atstovo teigimu, iki antradienio, kai Lietuvą užklupo sniegas, ūkininkai situacija nesiskundė – nedidelis kritulių kiekis buvo sumažinęs sausros baimę.

„Reaguoti į situaciją pradėjome nuo pat ryto, iškritus sniegui. Paskambinome asociacijos nariams, kad susirinktume informaciją, kokia yra žala. Įsidienojus paaiškėjo, kad Šiaurės Lietuvoje poveikis buvo šiek tiek mažesnis, einant Pietų Lietuvos link sniego buvo daugiau. Vakaruose praktiškai visai sniego nebuvo, Plungėje buvo kruša, tai irgi šiek tiek žalos padarė“, – Eltai sakė I. Jankauskas.

Jo teigimu, pietinė šalies dalis labiausiai nukentėjo nuo gegužę pasirodžiusio sniego.

„Skaudžiausiai nukentėjo piečiau esantys rajonai, itin skaudžios pasekmės yra Marijampolės rajone, Prienuose, Kauno rajone yra tikrai nemažai žalos padaryta“, – teigė I. Jankauskas.

Pasak asociacijos atstovo, rapsus ir miežius labiausiai paveikė iškritęs sniegas.

„Nuo Kėdainių ir piečiau gavome signalų, kad rapsas yra nulenktas ir daugelyje vietų lūžęs. Kada augalas yra lūžęs, jo gyvybinės funkcijos praktiškai nebeatsistato ir toje vietoje derlius yra prarandamas. Taip pat išsiaiškinome, kad labiau išdygę žieminiai miežiai buvo nulenkti ir išguldyti“, – pasakojo jis.

Rapsai

Kai kurie laukai gali būti itin smarkiai nukentėję.

„Preliminariai kai kurie laukai gali būti žuvę iki 70 proc. Netgi su išguldymu, sulaužymu – toks laukas produkcijos nebeduos. Kai kuriuose laukuose yra tam tikri plotai labiau nukentėję, tad žala yra tikslinama“, – teigė I. Jankauskas.

Pasak I. Jankausko, nedelsiant buvo susisiekta su draudimo bendrovėmis ir šiuo metu vertinami nuostoliai. Nemažai asociacijos narių, anot jo, savo pasėlius yra apsidraudę ir laukiama sprendimo, ar tai bus draudiminis atvejis, ar ne.

Anot jo, Lietuvos grūdų augintojų asociacija taip pat raštu kreipėsi į Žemės ūkio ministeriją, kad ji „kuo greičiau įtrauktų Žemės ūkio skyrius ir jie taip pat imtųsi iniciatyvos bei kartu, bendradarbiaudami su ūkininkais, nustatytų patirtą žalą“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)