300 ha ūkį turintis V. Lataitis svogūnų auginime specializuojasi nuo 1998 m., tačiau šios daržovės iš tiesų auga tik mažojoje ūkio dalyje – kiekvienais metais tas plotas siekia apie 60 ha. Taikant sėjomainos principą, likusi dalis užsėjama javais. Vis dėlto minėtuose 60 ha ūkininkas kasmet užaugina apie 2000 tonų svogūnų, o matuojant „galvomis“, jų iš viso nuimama apie 40 mln., rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Šiuo metu jau baigėme sėti – kasmet pradedame balandžio pirmojoje pusėje ir šis procesas trunka apie dvi savaites. Sėjame kokybiškas, Olandijoje paruoštas sėklas. Naudojame modernią sėjamąją, todėl tiksliai nustatome, kad 1 ha plote pasėsime 800 000 sėklų, kurios viena nuo kitos bus nutolusios 6 cm atstumu. Šis pavasaris gana sausas, todėl dabar turime aktyviai laistyti: svogūno sėklai sudygti būtina drėgmė, o sudygimas trunka tris savaites. Nuo to laiko pradedame skaičiuoti 100–130 dienų, priklausomai nuo veislės, iki derliaus nuėmimo. Visą vasarą laukia aktyvus darbas – kovosime su piktžolėmis ir prižiūrėsime augančius svogūnus“, – pasakoja V. Lataitis.

Šiuo metu jo ūkyje pasėti dviejų rūšių geltonieji – ankstyvieji ir vėlyvieji – ir vienos rūšies raudonieji svogūnai.

„Rudenį svogūnus iškasime, keletą dienų, jei oras leis, palaikysime suguldytus lauke, po to surinksime su kombainu , sukrausime į priekabas ir išvešime į sandėlį. Ten svogūnų laukia pirminis valymas ir džiovinimas karštu oru, kuris truks apie dvi savaites. Tuomet palaipsniui mažiname laikymo temperatūrą iki +1 laipsnio. Taip šaltai svogūnai bus laikomi visą žiemą – tokios sąlygos užtikrina, kad dar birželio mėnesį jie bus tinkami valgyti ir išlaikę savo savybes“, – kalba V. Lataitis.
Tokias sąlygas sandėlyje leidžia pasiekti kompiuteriu valdoma klimato kontrolės sistema. Tiesa, pasak ūkininko, pirkėjams, norintiems ilgiau išlaikyti svogūnus savo namuose, jų šaldyti nebūtina – šioms daržovėms tinka ir virš +20 laipsnių siekianti temperatūra, svarbiausia, kad nebūtų drėgna.

„Svogūnas – labai gera daržovė, ji naudinga sveikatai, turi organizmui reikalingų antioksidantų, naikina bakterijas ir virusus. Svogūnuose taip pat daugybė vitaminų C, A ir B, fosforo ir kalcio kas yra ypač svarbu stiprinant imunitetą“, – sako V. Lataitis.

Jau ne pirmus metus savo derlių ūkininkas tiekia prekybos tinklui „Lidl“.

„Pradėjome dirbti su jais, kai jie atsidarė Lietuvoje, ir labai džiaugiamės partneryste. Pavyksta rasti bendrą sutarimą visais klausimais. Taip, „Lidl“ kokybės reikalavimai labai griežti, bet mes tobulėjame ir galime pasiūlyti labai kokybišką produkciją, – kalba V. Lataitis. – Nuo 2019 m. ūkis turi tarptautinį „GLOBAL G.A.P.“ sertifikatą, kuris įrodo, kad mūsų svogūnai užauginti atsakingai, saugant gamtą ir paisant darbuotojų sveikatos, saugos ir gerovės reikalavimų, todėl atitinka aukščiausius kokybės reikalavimus.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)