Pasak žemės ūkio ministro patarėjos Giedrės Pupšytės, iš pradžių buvo nuspręsta ūkininkų iš Lenkijos tiesiog neįleisti į šalį dėl karantino, tačiau dėl daugybės prašymų nuomonė pasikeitė – dabar laukiama jų dokumentų.

„Čia nėra ministerijos kaltė, kad procesas yra užsitęsęs, užtruko Lenkijos atstovams surinkti tuos dokumentus, kokie tiksliai žmonės nori atvykti, kur yra ta jų žemė, pateikti tikslius dokumentus.Tas sprendimas tik iš Lenkijos pusės yra užlaikomas, mes paprašėm konkrečios informacijos ir vos tik ją gavę tą klausimą galėsime išspręsti per kelias dienas“, – BNS sakė G. Pupšytė.

Žemės ūkio rūmų pirmininkas Arūnas Svitojus praėjusią savaitę sakė, jog Punske gyvena daugiau nei šimtas lietuvių ir lenkų, kurie nuo seno turi Lietuvoje žemės, tačiau beveik mėnesį jie negali atvykti jos dirbti. Anot jo, Lenkija ūkininkus išleistų, tačiau Lietuva atsakė, kad kol yra karantinas, reikia laukti.

Pasak G. Pupšytės, į Lietuvą bus įleidžiami turintieji žemės nuomos sutartis arba jos nuosavybės dokumentus.

„Šie dokumentai mums yra būtini, nes nenorime atverti sienos bet kam, bet kada kirsti, nes sveikata gyventojų, kurie ten yra, tikrai yra pirmenybė, nesinorėtų, kad bet kas galėtų įvažiuoti ir po visą Lietuvos teritoriją važinėtis“, – sakė ji.

Pasak jos, gavus dokumentus, bus prašoma Vyriausybės įsileisti ūkininkus.

Jei jiems nebus suteikta išimtis, ūkininkai turės dvi savaites izoliuotis dėl koronaviruso.

G. Pupšytės teigimu, iš pradžių norinčių atvykti buvo 104, tačiau turinčiųjų dokumentus, manoma, bus apie 30-40 žmonių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)