„Būtina išsaugoti dešimtmečius kurtus ūkius. Kaimas per visas krizes ištempdavo Lietuvą. Valgyti visiems juk reikia, todėl kažkas turi užauginti derlių, o nuo dejavimo lengviau nebus“, - sako Kauno rajono ūkininkų sąjungos pirmininkė Genutė Staliūnienė.

Staliūnų ūkyje miežių sėja jau įpusėjo. Cukriniai runkeliai dar laukia savo eilės.

G. Staliūnienė pabrėžė, kad ūkininkai atsakingai žiūri į karantiną - visi apsirūpinę apsauginėmis priemonėmis, dezinfekciniu skysčiu. „Kaime daugiau erdvės, ne vienas ūkininkas turi pirtelę, kurią dabar dažniau užkuria. Būtiniausių produktų prekybininkai atveža į namus arba jų nuperka vaikai“, - apie karantino ypatumus kaime kalbėjo Babtų seniūnijoje kartu su vyru Juozu ūkininkaujanti Genutė.

„Gyvename, kaip gyvenę, nieko išskirtinio. Visi kaimynai aplink dirba, kruta“ – ta pačia filosofija vadovaujasi ir kitas Babtų seniūnijos ūkininkas Vytautas Žmuidzinavičius.

Iš 470 ha jo ūkio dirbamos žemės 170 ha užima žieminiai rapsai, 216 ha žieminiai kviečiai, 1 ha pievų palikta arkliams.

„Pernai buvo auksinis ruduo, žieminių augalų nesugebėjo pasėti tik tinginiai. Šiemet turėtų būti dviem savaitėmis ankstyvesnė javapjūtė“, - prognozuoja ūkininkas. Jo pasėliai gražūs, - ir kviečiai, ir rapsai puikiai peržiemojo. Dėl tiekimo irgi jokių bėdų nėra: „Lytagra“, „Konekesko“, „Agrokoncerno grupė“, „Rovaltra“ ir kitos įmonės dirba. Trąšos iš Klaipėdos taip pat laiku atkeliavo.

Anot Kauno rajono savivaldybės atstovų, šią savaitę visuose pakaunės ūkių laukuose darbas darbą veja. Orai dabar geri, tik labai sausa, todėl žemė suskeldėjusi, į griovelius pirštas telpa.

Žemdirbiai akylai seka orų prognozes. O pagal jas šiųmetis balandis bus 2 laipsniais šiltesnis ir 20 proc. sausesnis nei pernykštis. Taigi, kaip pataria specialistai, žemdirbiams reikia paskubėti dirvas tręšti. Nes jei jos uždžius, augalų šaknys nesugebės paimti trąšų. Tokiais atvejais, deja, trąšos bus išbertos veltui, ir gali nepavykti sulaukti gero derliaus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)