Pranešime teigiama, kad taip pat siūloma skubos tvarka pakeisti valstybės maisto rezervo formavimo tvarką, leisti šį rezervą papildyti įvairiapusiškais maisto produktais. Taip pat skatinti vietos gamintojų šviežių maisto produktų patekimą į vidaus rinką.

„Vis dažniau pasigirsta ūkininkų skundų, kad maisto perdirbimo įmonės verčia žemdirbius perrašyti produkcijos supirkimo sutartis, kuriose siūloma mažinti supirkimo kainas“, – pranešime sako K. Starkevičius.

Pasak parlamentarų, kai kurių šalyje gaminamų maisto produktų viduje nesuvartojame, o Europos Komisijai uždarius ES išorines sienas ir neatmetant ES valstybių narių saviizoliacijos galimybės, ateityje dar labiau strigs eksporto galimybės ir perteklinių maisto produktų nebus kur dėti.

Taip pat paskelbus karantiną, šalyje sustabdytos restoranų, viešojo maitinimo įstaigų bei viešbučių veiklos. Dėl šios priežasties paukštynai bei mėsos perdirbimo įmonės patiria didelius nuostolius, nes minėti verslo subjektai atsisako savo paraiškų pirkti mėsos gaminius, jie kaupiasi perdirbimo įmonėse dideliais kiekiais, o dėl stringančio eksporto parduoti kitoms šalims nėra galimybės, akcentuojama pranešime spaudai.

„Siūlome aukščiausiosioms valdžios institucijoms kreiptis į Europos Komisiją prašyti bei derėtis, kad būtų duotas leidimas paukštininkystės bei mėsos ir pieno perdirbimo įmonėms dėl sumažėjusio šviežių produktų tiesioginio vartojimo šalies viduje gaminti maisto konservus, atnaujinti intervencinius pirkimus ES struktūrinių fondų lėšomis ir šią produkciją kaupti rezerve intervenciniuose sandėliuose, kol pasibaigs pandemija“, – teigia komiteto nariai.

Komiteto nariai siūlo, kad Žemės ūkio ministerija bei Vyriausybė skubos tvarka parengtų ir, esant reikalui, pateiktų Seimui svarstyti reikalingų teisės aktų projektus, kad kuo greičiau būtų suteikta galimybė šalyje vykdyti perteklinių maisto produktų intervencinius pirkimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)