Privataus sandėliavimo galimybę jis trečiadienį aptarė su ES žemės ūkio ministrais, o konkretesnių sprendimų tikisi kitą savaitę.

„Visi prašėme aktyvuoti pasaugojimo priemonę, kai perdirbėjas gamina į sandėlį, o mes galime mokėti už tą sandėliavimą ir padengti kaštus“, – BNS teigė ministras.

Pasak A, Palionio, jau nuo kovo pirmos dienos galimi intervenciniai pirkimai, kai perdirbėjų produkcija gali būti superkama, tačiau jiems esą neapsimoka, nes Europos Komisijos (EK) patvirtintos kainos yra mažesnės nei rinkos. Todėl EK prašoma patvirtinti privataus sandėliavimo priemonę.

„Intervenciniai pirkimai nėra konkurencingi su rinkos kainomis. Pieno milteliai rinkoje kainuoja 2,2 tūkst. eurų už toną, o EK patvirtinta kana – 1,97 tūkst. eurų. Sviestas irgi patvirtintas EK 224 eurai, o rinkos kaina aukcionuose – virš 400 eurų, tai irgi neaktualu perdirbėjams“, – sakė A. Palionis.

Intervenciniais pirkimais superkami tam tikri produktai už fiksuotą kainą ar apibrėžtą didžiausią galimą pirkti kiekį. Produkcija perkama už ES pinigus ir tampa Komisijos nuosavybe. Ji laikoma šalių sandėliuose, EK finansuoja, jei trūkstant lėšų prideda valstybė.

Tuo metu sandėliuojant privačiai, prekė lieka įmonės nuosavybė ir jos sandėlyje, o EK moka nustatytą sumą už toną. Be to, toks saugojimas apima daugiau produktų – pavyzdžiui, sūrių intervencijos nėra, tačiau juos galima saugoti sandėliuose.

Abejomis priemonėmis siekiama sumažinti produktų cirkuliaciją rinkoje ir taip mažinti spaudimą kainoms.

Pasak A. Palionio, produkcija sandėliuose galėtų būti saugoma ir kelerius metus, „laukiant geresnių laikų“.

„Sviesto kaina aukcione krenta, tai kad pagamintų tą patį sviestą, perdirbėjai turi mažinti kaštus, mokėdami mažiau už žaliavinį pieną, bet jį sandėliavus per pasaugojimo priemonę (...) perdirbėjas gali mokėti ir didesnę“, – teigė ministras.

Lietuvos ūkininkai skundžiasi, kad perdirbėjai naudojasi koronaviruso padėtimi ir dirbtinai mažina pieno bei mėsos supirkimo kainas. Tuo metu perdirbėjai sako, kad kainos mažėja dėl sezoniškumo bei mažėjančio eksporto.

A. Palionio teigimu, produkcijos sandėliavimas galėtų būti viena iš priemonių, jog žaliavos kainos nebūtų mažinamos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)