Iš kitos pusės, ūkininkai jau susiduria su problemomis, nes sutriko sėklų ir augalų apsaugos priemonių tiekimas ir kaip pavyks pasiruošti naujam sezonui neaišku.

Pasak Lietuvos daržovių augintojų asociacijos vadovės Zofijos Cironkienės, vietiniai daržovių augintojai yra pasimetę dėl ateities planų, bet apie kainų kėlimą nekalba. Klausiame ūkininkų, ar jie pastebi daržovių paklausos didėjimą ir su kokiais sunkumais dabar susiduria?

Pardavimai ir įtampa atslūgo

Z. Cironkienė tikina, kad ūkininkų, kurie dirbo su prekybos tinklais, pardavimai praėjusiomis savaitėmis buvo gerokai didesni. Pasak jos, šią savaitę pardavimai ir įtampa jau atslūgo ir daromos prielaidos, kad pirkimai ko gero taip ir banguos.

„Pranyko viešojo maitinimo sektorius, darželiai, bet likusios namie mamos gamina vaikams, šeimai, tad matome didesnį daržovių pirkimą iš prekybos tinklų. Didžiausia problema yra su produkcija, kuri buvo auginama eksportui, nes transportavimas yra apsunkintas, beliko mažiau sienos kirtimo vietų. Ne kiekvienas vairuotojas nori važiuoti, pervežimai yra perpus pabrangę", – situaciją komentuoja ji.

Reikia perorganizuoti darbus

Anot jos, sąlygos yra sudėtingos, tarp žmonių vyrauja įtampa, ūkininkai nėra užtikrinti, ar kitą dieną darbuotojai ateis į darbą. Z. Cironkienė tikina, kad ūkininkai dabar susiduria su rūšiavimo, pakavimo bei pristatymo problemomis, nes reikia perorganizuoti darbus. Pasak jos, dėl jų pačių saugumo, ūkininkai stengiasi, kad žmonės dirbtų mažesnėmis grupėmis ir didesniais atstumais vienas nuo kito.

„Kaip ir visoje Lietuvoje, yra pastebimas apsaugos priemonių trūkumas. Ūkininkai turi prisipirkę dezinfekcinio skysčio, visur dezinfekuoja ir moko darbuotojus, kaip tai daryti. Didžiausios problemos yra su apsauginėmis kaukėmis. Dideliam prekiniam ūkiui reikia iki 500 kaukių per dieną, kas tiek gali turėti?", – klausia pašnekovė.

Trumpavaisiai agurkai

Ankstyvųjų agurkų situacija katastrofiška

Z. Cironkienė teigia, kad šiuo metu labai šoktelėjo raugintų kopūstų iš ūkių pardavimai. Anot jos, žmonės dabar perka tą, kas yra kasdieninėje mityboje arba turi daug naudingų organizmui medžiagų, o rauginti kopūstai pasitarnauja kaip C vitamino, naudingų probiotikų šaltinis.

„Daržovių, kurios nėra vitaminų šaltinis, o daugiau prabangos prekė, pavyzdžiui agurkų, kaina yra mažesnė trigubai, nei praėjusiais metais tuo pačiu laiku. Kalbėjau su šiltnamių augintojais – su ankstyvaisiais agurkais situacija yra itin sudėtinga: vartotojams ši prekė nėra pirmo būtinumo, o šios produkcijos išauginimo kaina Lietuvos sąlygomis yra aukšta.

Žmonės rečiau eina į parduotuves, o atėję vaisių ir daržovių skyrių dažniau renkasi obuolius, citrusinius vaisius, salotas ar pomidorus, nes jie turi daugiau vitaminų. Šiai dienai bulvių, morkų, svogūnų ir burokėlių savo rinkai turime, o burokėlių ir bulvių galėtumėme ir kažkiek išvežti", – tendencijas apibendrina ji.

Kainos stabilios

Anot Z. Cironkienės, kainos kol kas yra stabilios, o kaip bus toliau, niekas nežino. Ji tikina, kad augintojai yra atsakingi ir šiai dienai apie kainų kėlimą tikrai nekalba.

„Apie daržovių plotų didinimą niekas kol kas taip pat negalvoja, kai kurie kalba net ir apie jų mažinimą. Šiųmetė problema tame, kad stringant kroviniams ant sienų arba kai kuriose šalyse užsidarant tiekėjams/fabrikams, yra sutrikęs tiek sėklų, tiek sodinamosios medžiagos (daigai, sėklinės bulvės ir pan.), tiek trąšų, tiek kitų žemės ūkiui būtinų/reikalingų žaliavų tiekimas. Galvoti apie daržovių plotų mažinimą verčia ir nauji ES strateginiai planai, visų pirma - Tvarių maisto produktų strategiją „Nuo lauko iki stalo“.

Strategija, be kitų dalykų, orientuota į vietinio maisto vartojimą, transportavimo mažinimą. O mes jau kai kurių daržovių auginame daugiau nei reikia vietos rinkai, pvz., bulvių ir burokėlių. Ko gero, reikės mažinti tą kiekį, kurį orientavomės į eksportą. Asortimento mūsų augintojai tikrai neplės, kol nebus išspręstas trečiųjų šalių piliečių įdarbinimo klausimas sezoniniam darbui. Dabar pagrinde beauginamos tik tos daržovės, kurios reikalauja mažiausiai rankų darbo, bet ir čia jau nepakanka darbininkų.

Ūkininkai, kurie dirba su prekybos tinklais, klientams iš Latvijos ir Estijos jau atsakinėja daržoves, kad jos liktų dar mėnesiui, kitam vidaus rinkai. Augintojai žiūri į situaciją šalyje atsakingai, juos įkvepia ir didžiųjų prekybos tinklų atsakingas požiūris į pirkėjų lūkesčius", – apibendrina ji.


Pastebi daržovių paklausos didėjimą

Panevėžio rajone, Upytės kaime ūkį įkūrusi Milda Mikelionienė tikina, kad šiuo metu visą produkciją jau pardavė ir pradėjo dirbti laukus naujam derliui. Anot jos, lietuviai turėtų pirkti daugiau vietinės produkcijos, nes tiekimas iš kitų valstybių tiesiog sustos.

„Jeigu užsienio šalyse žmonės masiškai serga, vienas po kito susirgs pervežėjai ir nebus, kas tiek priveža. Pastebime gan smarkų daržovių paklausos kilimą, nes jau praėjusią savaitę iššlavėme sandėlius. Praėjusią savaitę vežėsi prekybos tinklai, kiek ten sugebėjo užpildyti. Lyginant su šias metais, pernai buvo daugiau bulvių, tad viską pardavėme galbūt keliomis savaitėmis vėliau“, – aiškina pašnekovė.

Jeigu užsienio šalyse žmonės masiškai serga, vienas po kito susirgs pervežėjai ir nebus, kas tiek priveža.
Milda Mikelionienė

Sutrikęs sėklų tiekimas

Ūkininkė atvirauja, kad šiuo metu susidūrė su bėda, kad kai kurios sėklos užstrigo, tad dabar yra ieškoma, kuo jas reikėtų pakeisti. Pasak M. Mikelionienės, buvo padaryti užsakymai, bet jie neatvažiavo, tad ūkis turi suktis kitaip.

„Sėklos neatvyko, nes tiekimas yra labai sutrikęs. Kai kuriuos augalus jau laikas sėti, o sėklos tik važiuoja iš pietinių valstybių ir nežinome, kada jos mus pasieks. Matome, kad vyksta sutrikimai tiekime, bet nėra kada delsti, tad keičiame juos į kitas veisles

Susivėlinsime dėl tiekimo sutrikimų. Dabar didžiausia baimė, kad nepradėtų strigti augalų apsaugos priemonės. Situacija yra problematiška, nes kažkam sulūžus, vykdavome iki artimiausios įmonės ir iš ten per valandą parsiveždavome, ko reikia. Jeigu dabar prekyba persikelia į internetinę erdvę, tai geriausiu atveju atveš po 2-3 dienų. Jeigu viskas sulėtėtų, būtų tragedija, ypač su sėja, nes kiekviena diena gali pridaryti didelių nuostolių“, – nuogąstauja ji.

Mano, kad kaina turėtų pasikeisti

Jos teigimu, didieji prekybos centrai pastaruoju metu daugiausia išpirko bulves, nes siekė apsirūpinti ilgesniam laikui.

„Daržovių kainos paprastai būna suderintos prieš savaitę ar dvi, tad negalime jų staiga kelti, apie sąlygų keitimą reikėtų perspėti bent prieš 10 dienų. Esama situacija, ko gero, darys įtaką naujo sezono derliaus kainoms, jeigu karantinas truks bent 2 mėnesius.

Pirmiausia, iš pietinių šalių nepriveš ankstyvos produkcijos, tad kaina turėtų pasikeisti. Labai nerimaujame ir dėl to, kad darbininkai „neiškristų“, kai rudenį reikės nuiminėti ir rūšiuoti derlių, bet čia dar tolimos perspektyvos“, – pabrėžia ji.

Pastebi, kad dabar pirkimas sustojo

Dvarčiaus kaime įsikūrusiame Algimanto Vaupšo ūkyje šiuo metu dirba 87 žmonės ir augina įvairias daržoves, kurios parduodamos Lietuvoje bei tiekiamos į kitas šalis. Pasak ūkininko, pirmąją karantino savaitę užsakymų skaičius buvo padidėjęs, o šiuo metu prekyba jau yra šiek tiek sustojusi.

„Žmonės pradžioje prisipirko padidintą kiekį, o dabar pirkimas sustojo. Šiuo metu gerai perka latviai, taip pat estai vakar teiravosi dėl daržovių. Vakar didysis prekybos tinklas nieko iš mūsų nevežė, bet savaitės pabaigoje matysime, koks bus užsakymas“, – situaciją aiškina jis.

Daržovių kainos liko tokios pačios

Anot pašnekovo, dabar nėra jaučiamos didžiulės daržovių paklausos. Jis tikina, kad didelį kiekį produkcijos veždavo ir į mokyklas bei darželius, bet dabar viskas sustojo. A. Vaupšas teigia, kad konkretumo yra mažai, o aiškesnė situacija bus matoma tik savaitės pabaigoje.

„Praėjusią savaitę žmonės gausiai pirko šviežius ir raugintus kopūstus, morkas ir burokėlius. Daržovių kainos liko tokios pačios, jų nepakėlėme. Žalias kopūstas buvo net atpigęs, nes jo Lietuvoje buvo nemažai, jo kaina nuo 22-23 centų už kilogramą nukrito iki 18 centų už kilogramą.

Kol kas apie kainų pakilimą negalvojame, nenorime dar labiau skriausti žmonių bėdoje. Esame viską pasiruošę sėjai, trąšos supirktos, plotai nesumažinti, bet neaišku, ar paklausa bus didelė”, – pasakoja jis.

Užsakymai šiuo metu sumažėję

Daržovių augintojas neslepia, kad yra daug kartų pasimokęs ir sėklas pernai pirko jau spalio ir lapkričio mėnesiais. Jis neslepia, kad tokioje situacijoje gali kilti bėdų su kopūstų daigais.

„Vakar kalbėjau su lenkais, jie sakė, kad viskas pasėta ir padaryta, tad manau, kad tuos daigus atveš. Sėsime tas sėklas, kurios jau yra atvežtos ir suplanuotos, kažko naujo jau nepasiūlysime. Jeigu sienas visiškai uždarys ir bus poreikis, galime daržovių plotus ir padidinti.

Dabartinėje situacijoje vairuotojai važiuoja su kaukėmis, mašinos ir kabinetai dezinfekuojami. Jeigu pastebime sloguojančius darbuotojus, išleidžiame juos namo. Užsakymai šiuo metu pamažėję ir nežinome, ar darbuotojams užteks darbo, nesinori jų atleisti. Sezonas nenutrūksta, bet jeigu daugiau išpirks, tai bus toks tarpas”, – prognozuoja A. Vaupšas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)