Iš kitos pusės – tiekėjai jau didina pagrindinių maisto produktų kainas.

Pavyzdžiui, ieškodami sprendimų Salantų maisto prekių parduotuvė pamėgino imtis iniciatyvos, kad kuo labiau sumažintų riziką – pasiūlė klientams užsakyti prekes elektroniniu paštu ar telefonu ir apmokėti internetu.

Nepopuliari paslauga

„Mes mažas šeimos verslas, siekiame apsaugoti save ir savo pardavėjas, tačiau paslauga prekių krepšelį suformuoti telefonu ir mes jį išneštume iki automobilio, nepopuliari. Ypatingai vyresni žmonės nori užeiti į vidų, pašnekėti. Pas mus 8 pardavėjos, iš viso kolektyve 13 žmonių. Pati parduotuvė 200 kvadratinių metrų“, – sako salantiškė Irma Žilytė-Staponkienė, UBA „Gvigė“ vadovė.

Kitoje Lietuvos pusėje, Dzūkijoje, 15 kaimo parduotuvių tinklą valdančio „Staginio“ direktorius Kęstutis Jurgelionis imasi panašių priemonių, tačiau tai liečia tik „Senukų“ prekybos centrą, kuris dėl karantino uždarytas. Maisto prekių parduotuvės dirba įprastai.

„Senukuose“ priimame užsakymus telefonu ir elektroniniu paštu ir jas nugabename, arba žmogus atvažiuoja ir pasiima. Darbuotojų liko tiek, kiek reikia, kitiems žmonėms teko skelbti prastovą. Tokia prekybos forma įprastinės prekybos nepakeis. Tai tik gyvybės palaikymas“, – kaip tenka dirbti aiškina K. Jurgelionis.

Tik palaikymui

Tokios prekybos formos užtenka išlaikyti tik 30 proc. darbuotojų. Paklausa dar yra – reikia ne tik statyti, bet ir remontuoti, nutinka buitinės avarijos, kai darbai neišvengiami, tačiau tai neženklios pajamos.

„Žmones saugome, sekame, ar neturėjo kontaktų su sergančiais. Nežinome, kas nutiktų, jei kuris nors darbuotojas susirgtų. Tektų uždaryti parduotuvę, nors maisto prekių parduotuvės turi dirbti. Gali neremontuoti namų ir nestatyti, tačiau nevalgyti negali. Apyvartos dabar paaugę penktadaliu, tačiau žmonių antplūdžio nėra. Matome, kad pirkėjai, kurie anksčiau eidavo tik į didžiuosius prekybos tinklus, atsisuko į kaimus, nes čia jaučiasi saugiau, pas mus nėra spūsčių“, – kalba verslininkas ir sako, kad žadama valstybės parama naudosis. Ji gali būti reikšminga išsaugant verslą.

Patraukė į kaimus

Dar viena priežastis, auginanti provincijos prekybą – iš miesto karantinui grįžo studentai, miestiečiai anksčiau nei įprastai suvažiavo į sodybas.

Eimutis Radžvila

„Situacija primena šv. Kalėdas, kai visi apsiperka didžiuosiuose prekybos tinkluose. Tą pastebėjome su pirma banga. Tik dabar žmonės pradėjo rinktis mažesnes parduotuves, nes tikisi, kad ten saugiau ir mažesnis žmonių srautas“, – pokyčius įvardina Nepriklausomų prekybos įmonių asociacija vadovas Eimutis Radžvila.

Apyvartos auga, nes vis daugiau žmonių vietoj valgymo viešojo maitinimo įstaigose renkasi gaminti maistą namie. Tačiau mažiesiems tuo pačiu daugėja ir rizikų.

„Statome pertvaras prie kasų, vartojame ir standartines priemones, tokias kaip dezinfekcinius skysčius ir dažnesnę dezinfekciją. Apie bendrą visos sistemos prekybą internetu negalvojame. Atskiri nariai imasi savo iniciatyvų“, – dar vieno išvežiojamosios prekybos žaidėjo nežada E. Radžvila.

Didmeninis prekių tiekimas nesustojo. Nors sutrikimų atskirose pozicijose yra, tačiau jie nėra kritiniai. Be to, daug tiekėjų vietos gamintojai. Vėlavimų yra, tačiau jie veiklos pilnai nesutrikdo.

„Nors rizikų yra, tačiau tikimės, kad nebus tokio ligos sprogimo, kuris paralyžuotų visos sistemos darbą“, – optimizmo nepraranda E. Radžvila.

Brangesnės prekės

Tačiau logistinės grandinės strigimai ir paklausos didėjimas atsirito iki kaimo.

I. Žilytė sako, kad prekių gauna mažiau nei įprastai. Ji spėja, kad tiekėjai daugumą prekių atiduoda didiesiems tinklams. Tačiau tai liečia tik mėsą. Kitų prekių netrūksta.

„Kainos jau kyla. Iš tiekėjų šią savaitę beveik viską gauname brangiau. Ypatingai tai baziniai pigiausi produktais. Mums toks pokytis skaudus, nes antkainis mažas ir didmeninis brangimas 10-15 ct kilogramui, o kai kur daugiau jau juntamas. Apyvarta auga tik dabar“, – kaip keičiasi prekyba pasakoja Irma ir neslepia, kad jai pikta, jog jie visomis jėgomis saugo savo kolektyvą, kad tik galėtų dirbti, tačiau daug žmonių tiesiog skundžiasi, kad reikia sėdėti namie ir nesilaiko jokio karantino, nors rizikuoja savimi ir savo šeima.

Gana daug salantiškių netiki, kad tai rimta, nors iš miestelio daug žmonių išvažiavę dirbti į užsienį ir dalis jų sugrįžo namo.

„Gulbelė“ siūlys būtiniausių prekių paketus

Mažmeninės prekybos tinklas „Gulbelė“ išplatintame pranešime spaudai informavo, trumpina šalies regionuose veikiančių 62 parduotuvių darbo laiką, prie kasų įrengia apsauginius stiklus, o tuo pačiu ieško būdų, padėsiančių palengvinti kasdienį apsipirkimą.

Tam, kad klientai prekybos vietoje galėtų praleisti kuo mažiau laiko, „Gulbelė“ pradeda pardavinėti specialius paketus, sudarytus iš būtiniausių kasdienių prekių. Į juos įeina tokios prekės kaip duona, pienas, sviestas, kiaušiniai, bulvės, grikiai, aliejus, tualetinis popierius ir kiti kasdien naudojami produktai. Paketų kaina svyruos nuo 10 iki 25 Eur.

„Šiuo metu pristatome tris, dydžio ir kainos atžvilgiais skirtingus, paketus, kuriuose – būtiniausios kasdienės prekės. Užtikrindami prekių šviežumą, juos formuosime kas rytą. Visi klientai, atvykę į krautuves įsigyti šių paketų, bus aptarnaujami be eilės“, – teigia „Gulbelės“ tinklo steigėjas Arūnas Tarnauskas.

Gulbelė

Paketus nuo penktadienio jau galima įsigyti Šakiuose veikiančiose „Gulbelės“ krautuvėse, o ateinančią savaitę juos pardavinėti pradės ir kitų miestų bei miestelių krautuvės. A. Tarnausko teigimu, paketus planuojama pristatinėti ir į namus žmonėms, patenkantiems į koronaviruso rizikos grupę – senjorams bei ligotiems asmenims.

„Didmiesčių gyventojai yra pripratę užsisakyti prekes į namus, o regionuose tai dar nėra įprasta praktika. Šiuo sudėtingu laikotarpiu būtiniausių maisto prekių pristatymas į gyvenamąją vietą ypač aktualus senjorams, kuriems rekomenduojama vengti susibūrimo vietų. Per ilgus veiklos metus esame sukūrę artimą ryšį su klientais, tad jausdami pristatymo į namus poreikį jie visų pirma galės į mus kreiptis telefonu. Paketų logistiką bei pristatymą pradiniu etapu užtikrinsime savais resursais, o ateityje svarstome ieškoti ir partnerių“, – kalba UAB „Gulbelė“ vadovas.

A. Tarnausko teigimu, reaguodama į padėtį šalyje, bendrovė visoje verslo grupėje įvedė padidintą logistikos kontrolę, dvejomis valandomis sutrumpino krautuvių, veikiančių Šakių, Vilkaviškio, Marijampolės, Jurbarko, Panevėžio, Šilalės, Tauragės, Kelmės rajonuose, Kazlų Rūdoje, Kalvarijoje ir Prienuose, darbo laiką. Nuo pirmadienio 25-iose „Gulbelės“ parduotuvėse bus įrengti ir apsauginiai stiklai, kurie apsipirkimo procesą padarys dar saugesniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)