„Lytagra“ mėgino dirbti, tačiau parduotuvės veiklą nutraukė pareigūnai. Įmonė prilyginta prekybos tinklams. Kaip seksis pačiai įmonei jis nesiima prognozuoti. Žmonės išleidžiami mokamų atostogų.

„Prasideda purškimas nuo piktžolių, tręšimas. Tačiau nežinome, kaip ūkininkus aprūpinti prekėmis. Prekyba sustabdyta. Manau, kad valdininkai šiek tiek perspaudė, nes mes dalyvaujame maisto grandinėje. Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje ūkininkams skirtos parduotuvės veikia. Dirbame Latvijoje, yra ribojimai, pavyzdžiui, kad parduotuvėje vienu metu gali būti iki penkių žmonių, ir dirbame“, – pasakoja Adomas Balsys, vienas iš „Lytagros“ akcininkų.

Jis sako, kad dabar spaudžia ūkininkai. Kai pamėgino parduoti prekes keliems žmonėms, iš karto atvažiavo policija. Internetinės prekybos įmonė neturi.

„Ūkininkai sėjai pasirengę. Dabar svarbu, kad ES ir žmonės suprastų, kaip maisto produktai pagaminami ir kas nenutrūktų maisto gamybos grandinė. Mums reikia, kad judėtų ne tik patys maisto produktai, bet ir prekės, reikalingos jiems pagaminti ir užauginti produktų, kurių reikės rudenį“, – akcentuoja Erikas Bėrontas, „Agrochemos“ generalinis direktorius ir sako, kad šiandien kalbama tik apie apsirūpinimų maistu. Įmonėje visi, kas tik gali, dirba iš namų.

Tačiau realiai sėjos, kuri tuoj prasidės, rezultatus matysime tik rudenį. Dabar iššūkis logistika. „Agrochema“ augalų apsaugos priemones ir trąšas kol kas veža. Tačiau žemdirbiai reaguoja vangiai ir siunčiami raginimai pasiimti jiems priklausančias prekes, arba jas siūlo nuvežti į vietą. Prekiauti parduotuvėse draudžiama. Jei ūkininkui nebus galima atvežti remontui savo transporto priemonės ar nusipirkti detalės bus bėda.

Azotinių trąšų, kurios pagrindinės, turėtų užtekti.

„Asociacijos jau kreipėsi į ES, kad trąšos būtų traktuojamos kaip maisto grandinės dalys ir joms būtų taikomos tokie pat transportavimo reikalavimai. Net įprastu laikus suvaldyti prekių kiekius būna sudėtinga“, – pripažįsta E. Bėrontas ir sako, kad laukia atsakymo iš didžiųjų partnerių – prekybininkų statybinėmis medžiagomis – ar jie pajėgtų prisiimti pardavimus elektroninėje erdvėje ir išvežioti visą prekių, kurios būdavo parduodamos specializuotose parduotuvėse, prikėjams.

„Manau, pagrindinis momentas šiandien, kaip saugiai paduoti prekes pirkėjui. Ne visi turi elektroninę prekybą“, – sako E. Bėrontas.

Ribojimai

Draudžiama parduotuvių, prekybos ir (arba) pramogų centrų, išskyrus maisto, veterinarijos, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių pardavimą, veikla, taip pat turgaviečių, išskyrus maisto, veikla. Šis draudimas netaikomas internetinei prekybai ir kai prekės pristatomos fiziniams ir juridiniams asmenims ar atsiimamos atsiėmimo punktuose, laikantis higienos reikalavimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (216)