Bičių augintojas Jue (kuris nenorėjo atskleisti savo pavardės) iš šiaurės vakarų Kinijoje esančio Sindziango pasakė, kad jau daug naktų nemiega, nes nerimauja dėl savo už daugiau nei už 300 km esančių 300 avilių, įkištų į medines dėžes, nes dėl keliavimo apribojimų, kurie buvo įvesti siekiant apriboti koronaviruso plitimą, jis negali iki jų nuvykti, rašo „Reuters“ iš Pekino.

„Aš išties labai nerimauju, – sako 55 m. bičių augintojas-klajoklis. – Jei žus visos mano bitės, prarasiu visų metų pajamas“

Deja, Jue nėra vienintelis, patiriantis panašią problemą.

Bitės dėl žmonių keliavimo apribojimų praleidžia gėlių žydėjimo laikotarpį, bičių skaičius mažėja, ir tai kelia rimtą grėsmę 300 tūkst. Kinijos bičių augintojų, taip pat atsiliepia medaus kiekiui ir derliaus, kuris priklauso nuo bičių apdulkinimo, kiekiui.

Kinijos apikultūros mokslų asociacija, pripažinusi nuostolius, kuriuos paskatino virusui suvaldyti skirtos priemonės, paragino bičių augintojus susisiekti su regionų valdžia, kad ši leistų jiems vykti pas savo bites.

„Kad ir kas nutiktų, nekelkite prieš save rankos“, – parašė asociacija po to, kai pietvakarinėje Kinijos Junano provincijoje nusižudė vienas bičių augintojas.

Kinija yra didžiausia medaus gamintoja pasaulyje – kasmet pagamina apie 500 tūkst. tonų medaus, tai sudaro apie ketvirtadalį pasaulinio medaus kiekio. Apie 100 tūkst. tonų medaus ji eksportuoja į tokias vietoves, kaip Europa ir Jungtinės Amerikos Valstijos.

Vis dėlto šiemet medaus produkcijos perspektyvos niūrios. Paprastai bitininkas Jue šiuo metu jau rūpintųsi savo bičių kolonijomis, kad paruoštų jas abrikosų apdulkinimo sezonui Turpane (kovo mėn.), o vėliau gabentų jas į kriaušių sodus Korloje – antrame pagal dydį Sindziango mieste. Vėliau, gegužę, jo bitės turėtų rinkti garsiųjų raudonųjų datulių nektarą Žuočianghėje.

Tačiau šiemet, skundžiasi Jue, jis jau tris savaites atsilieka nuo grafiko.

„Vien kartumas“

Kaip ir Jue, Zhangas Miaoyanas iš Džedziango provincijos, esančios į pietus nuo Šanchajaus, taip pat nerimauja, kad negali pasiekti savo 120-ies avilių su daugiau nei 20 dienų badaujančiomis bitėmis.

„Mes, bičių augintojai, visada sakome, kad mūsų verslas karčiai saldus. Tačiau šiemet jis vien tik kartus“, – sako Zhangas Miaoyanas ir pažymi, kad dėl viruso sumažėjo pardavimai Kinų naujųjų metų laikotarpiu.

Medaus gamyba Kinijoje ir taip mažėja dėl kintančio klimato, darbo jėgos senėjimo ir per didelio pesticidų naudojimo.

Jue, kuris bites augina jau 30 metų, sėkmingais metais uždirba apie 60–70 tūkst. juanių (apie 10 tūkst. dolerių). Tai nėra didelis atlygis už sunkų darbą, kuris reikalauja keliauti vakarais ir miegoti palapinėje tyruose.

„Jauni žmonės nenori tokio darbo. Per daug vargo“, – sako Jue.

Per vėlu?

Pekinas paprašė vietos valdžios institucijų kuo mažiau trikdyti pašarų gyvūnams, ypač minimoms bitėms ir galvijams, gabenimą. Tačiau siaučiant virusui, šie nurodymai įgyvendinami labai lėtai.
Gripo tipo virusu, kuris gali būti perduodamas nuo žmogaus žmogui, užsikrėtė apie 80 tūkst. žmonių, daugiausiai Kinijoje, daugiau nei 2,7 tūkst. užsikrėtusiųjų mirė.

Jue vis dar mėgina susitarti su vietos valdžia, kad išgelbėtų jo bites, o Zhangui Miaoyanui jau duotas leidimas keliauti prie avilių.

Tačiau jau gali būti per vėlu.

„Laukinės kvepenės jau žydi – jau gali užuosti saldų jų aromatą“, – sako Zhangas Miaoyanas.

„Tačiau geriausias žydėjimo etapas jau praeina. Jį praleidus, teliks laukti kitų metų“, – nerimauja bitininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)