Šiemet pirmieji pomidorų vaisiai užsaugo kaip niekad anksti – dar vasario pabaigoje.

Kasmet ilgina sezoną

Kietaviškių miestelyje įsikūrusi įmonė kasmet ilgina tiek pomidorų, tiek trumpavaisių agurkų sezoną. Praėjusiais metais trumpavaisius agurkus pirkėjams tiekė kartu su pavasario pradžia, o šiemet prie to prijungė ir pomidorus, rašoma pranešime.

„2017 metais modernizavę šiltnamius, įgijome galimybę ilgavaisius agurkus bei salotas vazonėliuose auginti ištisus metus, bet trumpavaisių agurkų ar pomidorų taip auginti dar nebandę. Šią žiemą pasiryžome surizikuoti ir turimą išmanų apšvietimą, kuris paprastai padeda augti ilgavaisiams agurkams, panaudojome mažiems pomidorams auginti. Jiems paaugus juos perkėleme į natūralios šviesos zoną ir štai jau turime rezultatą – jau praėjusią savaitę nuskinti pirmieji pomidorai. Skynimai po truputį pagauna pagreitį ir prekybos centruose juos pirkėjai galės rasti jau pirmąją pavasario savaitę“ – apie auginimo subtilybes kalba „Kietaviškių gausa“ vadovas Mindaugas Pupienis.

Bumas prognozuojamas Velykoms

Daržovių augintojai prognozuoja, kad šiemet Velykų stalas bus gausus lietuviškomis daržovėmis.

„Taip anksti pradėję skinti pomidorus, per Velykas jau galėsime pasiūlyti absoliučiai visų šiemet auginamų rūšių – net 17. Turėsime ir keletą visiškai naujų, dar Lietuvoje niekada neaugintų rūšių. Pavyzdžiui, geltonieji pomidoriukai vaikams arba itin saldūs raudonieji kekiniai pomidorai, kuriuos pavadinome „saldaininiais“. Egzotiškų pomidorų rūšių sėklos gerokai brangesnės nei įprasti dideli apvalūs pomidorai, todėl ir jų kaina įprastai būna didesnė. Tačiau pomidorų kaina per Velykas jau turėtų būti mažesnė nei pačioje sezono pradžioje.“ – apie netolimą ateitį samprotauja „Kietaviškių gausa“ verslo plėtros vadovas Karolis Montvila.

Rinką tiria atsargiai

„Nors patys savo augintą produkciją parduodame tik didmenininkams, labai dažnai sulaukiame klausimų iš gyventojų, kodėl ilgavaisius agurkus auginame žiemą, o štai pomidorų – ne. Tai visada buvo mūsų svajonė, nes tam skirtas technines galimybes tikrai turime, tačiau šaltuoju metų laiku užauginti pomidorus yra gerokai brangiau. Kita medalio pusė yra ta, kad nežinome, kaip pirkėjai reaguos į Lietuvoje žiemą užaugintus pomidorus, nes to dar niekas nėra padaręs. Todėl pasirinkome sezoną ilginti po truputį ir natūraliai laikui bėgant sezoniškumą išvis panaikinti. Buvo metai, kad Lietuvos gyventojai neaktyviai pirko ir ilgavaisius agurkus, nes buvo pratę prie graikiškų, turkiškų, ar kitų atvežtinių agurkų. Tačiau tendencija rodo, kad pirkėjai ima vis labiau vertinti lietuvišką produkciją, nepaisant metų laiko, kuriuo ji yra užauginta“ – teigia „Kietaviškių gausa“ rinkodaros vadovė Bitė Kotryna Urbonė.

Jau skinami pirmieji pomidorų vaisiai

Dar vis gaji nuomonė, kad žiemą reikėtų valgyti raugintas, marinuotas daržoves, o šviežias – tik vasaros metu. Tačiau parduotuvių lentynos net ir žiemą pilnos atvežtinės šviežios produkcijos, taip pat užaugintos šiltnamiuose, tik tolimuose kraštuose.

„Šiltnamiai yra naudingi tuo, kad daržoves galime auginti arčiau namų. Žinoma, žiemą tenka pasitelkti dirbtinį apšvietimą, vasarą pakanka natūralios saulės šviesos, tačiau pats auginimo procesas nesiskira nuo įprastinio vasaros auginimo. Geriausia yra tai, kad šviežios daržovės prekybos centrus pasiekia daug greičiau nei atvežtos iš užsienio, be to transportavimui sunaudojama mažiau kuro, mažiau teršiama gamta, todėl dažnai mėgstame sakyti, jog šiltnamiai mažina mūsų planetos šiltnamio efektą.“ – pasakoja B.K. Urbonė.

„Pasaulis keičiasi, žiemą žmonės nori valgyti tiek egzotinius vaisius, tiek šviežias daržoves, todėl turėdami galimybes auginti daržoves ištisus metus, norime ja pasinaudoti ir suteikti Lietuvos gyventojams net ir žiemos metu rinktis lietuviškas, o ne iš tolimų kraštų atvežtas daržoves“, – teigia įmonės verslo plėtros vadovas Karolis Montvila.

Augintojų šiltnamiuose dirba kamanės

Daugiau nei 8 tūkst. tonų daržovių per metus užauginančios „Kietaviškių gausos“ šiltnamiuose pomidorai veisiami kamanių pagalba. Kamanės puikiai apdulkina augalus ne vien lauke, bet yra ypač vertingos dėl to, kad gerai dirba šiltnamiuose. Tokiu būdu sutaupoma daug rankų darbo, laiko ir lėšų, be to pomidorai užauga didesni ir sultingesni.

„Kamanių pagalba apdulkinti pomidorai yra didesni, jų viduje susiformuoja tvirtos pertvaros, o konsistencija būna itin gera. Be viso to, kamanėms reikėtų dėkoti ir už gausesnį derlių bei sodresnį vaisių skonį“, – pabrėžia B. K. Urbonė

Pomidorai vertinami ne tik dėl skoninių savybių, jų vertę žino ir mitybos specialistai. Be visų kitų naudingų medžiagų, juose daugiau nei bet kurioje kitoje daržovėje ar vaisiuje yra antioksidanto likopeno. Moksliškai įrodyta, kad jis stiprina mūsų imuninę sistemą, sumažina įvairių ligų tikimybę, yra svarbus vėžinių susirgimų profilaktikai. Mokslininkai įrodė, jog likopeno kiekis pomidore didėja jį kaitinant – apdorojus pomidorą mūsų organizmui likopeną tampa ir lengviau įsisavinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)