Tai jau antras didelio patogeniškumo (H5N8) virusas šioje valstybėje per 2020 metus. Židinys patvirtintas ūkyje, kuris nuo pirmojo nutolęs už maždaug 100 km, jame laikyta daugiau kaip 137,5 tūkst. kalakutų. Be to, naujas ligos protrūkis nustatytas ir Bulgarijoje, Plovdivo regione esančioje 15,7 tūkst. ančių fermoje.

Abiejų šalių veterinarijos specialistai šiuo metu likviduoja židinius, nustato būtinąsias apsaugos ir priežiūros zonas, vykdo ūkių dezinfekciją ir įgyvendina kitas privalomas saugos priemones, kad virusas neplistų.

Pavojinga užkrečiamoji paukščių liga nuo praėjusių metų pabaigos iki šios dienos pasireiškė jau aštuoniose Europos valstybėse: Lenkijoje užregistruotas 21, Vengrijoje ir Slovakijoje – po 4, Rumunijoje ir Čekijoje – po 2, Vokietijoje, Ukrainoje ir Bulgarijoje – po 1 ligos židinį.

Lietuvoje paukščių gripo virusas kol kas nenustatytas. Praėjusią savaitę ištyrus 4 gulbių gaišenas Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute paukščių gripo virusas nepasitvirtino nė vienu atveju.

VMVT primena, kad šiuo metu jau prasidėjusi pavasarinė laukinių paukščių migracija, todėl visiems paukščių laikytojams mūsų šalyje privaloma laikinai, kol baigsis intensyviausias laukinių vandens paukščių migracijos laikotarpis, laikyti savo naminius paukščius uždarytus arba išleisti tik į lauko aikšteles ar savo kiemus, kurie yra įrengti (aptverti) taip, kad naminiai paukščiai neturėtų tiesioginio kontakto su laukiniais ir negalėtų prieiti prie atvirų vandens telkinių. Pabrėžiama, kad tinklo ar stoginės virš aikštelės ar kiemo įrengti nereikalaujama, kadangi migruojantys laukiniai vandens paukščiai vengia aptvertų vietų ir jose netupia.

Ūkiuose būtina griežtai laikytis visų biologinio saugumo priemonių, vengti tiesioginių kontaktų tarp dirbančiųjų paukštininkystės ūkių viduje ir išorėje, dažnai plauti ir dezinfekuoti rūbus, batus ir įrankius, naudojamus atliekant paukščių priežiūros darbus, užtikrinti, kad į ūkių teritoriją įvažiuotų tik dezinfekuotos transporto priemonės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)