Tačiau viešųjų ryšių specialistas Arijus Katauskas sako, kad ši istorija tikrai turės pasekmės, tačiau jos palies ne „Maximą“. Greičiausiai, nekris ir vartojimas, nes žmonės linkę gana greitai pamiršti panašius skandalus. Taip jau nutiko, kai „Judex“ koldūnuose buvo rasta ta pati bakterija. Dauguma tos istorijos net nebepamena ir toliau sėkmingai perka koldūnus.

„Šios istorijos pasekmės, greičiausiai, bus ne kritę pardavimai, ar smūgis „Maximai“. Tai organizacija, kuri daug dirba tiesiogiai su vartotojais ir istorija gan greitai bus pamiršta. Manau, prekybos tinklas keis bendravimą su tiekėjais – bus griežtinamos sąlygos“, – pasekmes prognozuoja A. Katauskas ir sako, kad visas skandalas tai ne tik pačio prekybos tinklo reikalas.

Tuo labiau, kad tai tik istorijos pradžia ir apie daugelį procedūrinių dalykų mes sužinosime vėliau.

Labiau neramina Afrikinis kiaulių maras

Augintojus labiau neramina kitas pavojus – Afrikinis kiaulių maras tik už 20 km nuo Vokietijos, vienos iš didžiausių kiaulienos tiekėjų į Kiniją, sienos. Jei liga ateis pas juos, eksportas sustos ir perteklinė mėsa plūstels pas mus.

„Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai atsakys, kaip nutiko, kad užkrėsta mėsa atsidūrė prekybos centro lentynose. Kalbant apie šios istorijos pasekmes, manau, jog didesnių nuostolių augintojams nebus. Žmonėms vis tiek reikia valgyti ir mėsą jie pirks. Tik galbūt rinksis kitą prekybos tinklą. Svarbu tai, kad nesusirgo žmonės“, – prognozuoja Algis Baravykas ir sako, kad netgi pats sunaikintas mėsos kiekis nėra didelis ir pačios rinkos nepakeis.

Eksperto duomenimis, Lietuvoje per metus suvalgome apie 120 tūkst. tonų kiaulienos, iš jos užauginame apie 60 tūkst. tonų. Likusią dalį importuojame.

Tikisi, kad niekas nepasikeis

„Vartotojai nenukentėjo. Tiesiog „Maxima“ išėmė iš prekybos mėsą, todėl didesnių pasekmių nelaukiame. Tai ir parodė skirtumą tarp civilizuotos ir vadinamosios turginės prekybos, kur nebūna jokių pranešimų apie problemas. Tikiuosi, vartotojai tai supras“, – sako Egidijus Mackevičius.

Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius ir įvardina didžiausią grėsmę – mūsų rinka priklausoma nuo įvežtinės mėsos ir kiaulienos, jo duomenimis, perdirbimui įsivežame bent 60 proc. žaliavos ir esame nuo to priklausomi.

Kol kainos buvo smukusios dėl mėsos pertekliaus, mūsų augintojai net neplanavo didinti gamybos. Dabar kainos pradėjo kilti, bet niekas nežino, kiek tai tęsis.


Atsigavo, bet nedidina gamybos

„2019 m. pavasarį kiaulės buvo superkamos žemiau savikainos, tačiau vėliau Kinijoje išplito Afrikinis kiaulių maras ir kaina pradėjo augti. Iš kitos pusės, dėl klimato kaitos Nyderlandai, Vokietija spaudžia savo ūkininkus ir daug augintojų tiesiog nutraukia savo veiklą, nes ją tęsti reikia per didelių investicijų. Visi šie faktoriai sukuria kiaulienos deficitą, nes paklausa Europoje nemažėja, o pasiūla menksta“, – apie tai, dėl ko stipriai šoktelėjo kaina pasakoja A. Baravykas ir tikina, kad tai joks kerštas vartotojams, nes pernai buvo momentų, kai mėsos kilogramą teko pardavinėti pigiau nei po eurą.

Tačiau viskas nestabilu. Jei Vokietijoje bus rastas Afrikinis kiaulių maras ir sustos importas, kainos gali kristi, nes perteklių jie parduos Europoje. Be to, neaišku kada baigsis Kinijos ir JAV prekybos karas ir iš pastarosios šalies į Aziją plūstels kiauliena, kuri ženkliai pigesnė už europietišką.

Be to, galimas ir scenarijus, kai dėl koronaviruso stabtels eksportas į Kiniją, tačiau kol kas liga neapėmė visos šalies ir produkciją jie pirks.

„Kiaulienos kaina šiandien, mūsų nuomone, optimali. Augintojai gali oriai dirbti, tačiau mėsa dar nėra tokia brangi, kad kristų pardavimai ir vartotojai jos neįpirktų. Nenormalu, kai kilogramas kiaulienos kainuoja mažiau nei eurą – du kartus pigiau už kavos puoduką kavinėje“, – aiškina A. Baravykas.


Trūksta žaliavos

Nors kaina tenkina, tačiau kiaulių kiekis nedidėja. Tam reikia bent metų, o kompleksų savininkai nežino, kas bus po tiek laiko ir nerizikuoja. Tuo labiau, kad priežasčių, dėl kurių kaina gali kristi, pakankamai daug. Be to, tenka daug investuoti į papildomus reikalavimus dėl klimato kaitos ir gyvūnų gerovės.

„Užauginame mažiau nei pusę Lietuvai reikalingos kiaulienos, o importuojame pačią pigiausią kiaulieną, kurią randame. Ateityje auginsime dar mažiau. Visi šaukia, kad pabrango mėsa, tačiau raskite kitą produktą, kuris 2019 m. (1,19 euro už kilogramą gyvo svorio), kainuoja žemiau nei prieš 20 metų, kai gaudavome 1,2 euro“, – piktinasi Kasparas Jurevičius, UAB „Dainiai“, vieno iš didžiausių lietuviško kapitalo kompleksų, vadovas.

Jis prognozuoja, kad nauji žaidėjai į šią rinką neateis. Tiesiog yra geresnių sričių investicijoms. Pernai už bekoną – 100 kg šnipuotąjį – įmonė gaudavo 89 eurus. Tik kai sujudo kinų rinka jie iššlavė pačią pigiausią kiaulieną, kurią veždavo mūsiškiai perdirbėjai gaminti produktams. Kainos pakilo.

„Tai pagerėjimas, tačiau jis dar nepasiekė normalaus verslo lygmens. Įvedus litą darbuotojo išlaikymui, kartu su mokesčiais, per mėnesį reikėdavo parduoti dvi kiaules. Šiemet jau 10,5. Per metus 130 kiaulių kiekvienam dirbančiam žmogui, kad jį galėtume išlaikyti“, – kas pasikeitė ūkiškai aiškina K. Jurevičius.

Bendrovė augina 31 tūkst. riestauodegių.

Didesnė kontrolė per brangi

„Kalbame apie gamtos tausojimą, darbą, tačiau patys neužsiauginame tiek kiaulienos, kiek mums reikia. Nors perdirbėjai gamina vis daugiau produkcijos, tačiau lietuviškos žaliavos mažėja ir turėsime vis daugiau importuoti“, – sako E. Mackevičius.

Kalbant apie dar didesnę kontrolę, pasak asociacijos vadovo, ji galima, tačiau papildomi tyrimai ir priežiūra tiek išbrangintų produktus, kad perdirbimo įmonės taptų nekonkurencingomis. Jau dabar gamintojai rizikos vengia dėdami įvairius priedus, kurie ilgina gaminių galiojimo laiką.

Maisto ir veterinarijos tarnyba pirmadienį pranešė, kad „Maxima“ apie taršą mėsoje žinojo dar vasario 3 dieną, tačiau apie tai tarnybą informavo tik vasario 7 dieną. Pasak VMVT direktoriaus pavaduotojo Manto Staškevičiaus, nesaugi mėsa parduotuvių lentynose, tikėtina, buvo keletą dienų. Bendrovė tikina, kad norėta įsitikinti duomenimis iš laboratorijų.

Delfi laidoje „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė sakė, kad parduota 11 tonų užterštos mėsos. Bendrovė teigia sunaikinusi iš viso apie 160 tonų įvairių tiekėjų mėsos – visą šviežios mėsos produkciją, buvusią parduotuvėse vasario 7 dieną. Skaičiuojami apie 0,5 mln. eurų nuostoliai.

Daugiau komentarų apie tolimesnius veiksmus ir paaiškinimų prekybos tinklo atstovai žada vasario 13 d. rengiamoje spaudos konferencijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)