„Mėsa, kurią „Maxima“ išėmė iš prekybos buvo lietuviškos kilmės. Kol kas negalime tiksliai pasakyti, kurioje gamybos grandinėje atsirado užkratas“, – sako Jurgita Savickaitė, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė spaudai.

„Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė sakė: „Penktadienį iš parduotuvių lentynų buvo pašalinta lietuviškos kilmės mėsa – tą patvirtino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai, atlikę tyrimus ir vykdę mėsos atsekamumą iki konkrečių ūkių, iš kurių atkeliavo gyvos kiaulės.

Šiuo metu esame sustabdę pirkimus iš „Biovelos“, laukdami tolesnių tyrimų rezultatų dėl produkcijos saugos. Prieš priimdami sprendimus dėl bendradarbiavimo ateityje, kalbame su „Biovela“, kokie veiksmai daromi iš jų pusės dėl mikrobiologinės taršos prevencijos, kaip jie toliau ketina užtikrinti „Maximai“ tiekiamos produkcijos saugą, kad būtų išvengta tokių atvejų, o mūsų klientams galėtume užtikrinti aukštą produkcijos kokybę.“

Ji paaiškino ir kiek mėsos buvo išimta iš parduotuvių lentynų.

„Iš visų partijų, kuriose buvo užfiksuota mikrobiologinė tarša, esame pardavę 11 tonų. Ką turėčiau paminėti, net jei fiksuojama mikrobiologinė tarša tiek šviežioje kiaulienoje, tiek šviežioje paukštienoje, ją apdorojant termišku būdu, jokios grėsmės žmogaus sveikatai nelieka“, – laidoje „DELFI diena“ sakė V. Drulienė.

Pirmadienį Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus pavaduotojas Mantas Staškevičius sakė, kad tarnyba, atlikusi „Maximoje” parduodamos mėsos ir pusgaminių patikrinimus, aptiko taršos bei užfiksavo atsekamumo trūkumų.

Jis taip pat pridūrė, kad „Maxima“ apie nesaugius produktus žinojo vasario 3 dieną, bet tarnybą informavo tik vasario 7 dieną.

Prekybos tinklas „Maxima“ teigia, kad apie pirmuosius mėsos savikontrolės tyrimo rezultatus neinformavo VMVT, nes vasario 2 dieną jau buvo priimtas sprendimas uždaryti cechą.

„Maxima“ penktadienio vakarą sustabdė prekybą šviežia mėsa, kilus įtarimams dėl dalies mėsos kokybės. Šeštadienį šviežios mėsos tiekimas prekybos tinkle buvo atnaujintas.

Kainų analitikas buvo iškėlęs versiją, kodėl nekokybiška mėsa galėjo atsidurti parduotuvių lentynose.

„Europoje visus praeitus metus kainos kilo dėl kiaulių maro Kinijoje, kai ši šalis tapo kiaulienos importuotoja ir pagrindinės šalys augintojos puolė aprūpinti šią rinką. Koronavirusas „sugadino" kinų Naujuosius metus ir suvartojimo kiekius, bei tas, kas atėjo dabar yra labai lėtai iškraudinėjama – dalis Kinijos įmonių uždarytos, arba dirba nepilnu pajėgumu. Susikaupė perteklinis kiekis kiaulienos, kuris bus realizuojamas ES viduje. Ko gero, tai buvo iki kritinės ribos pastovėjus daniška ar prancūziška kiauliena, kuri atvyko gabaliniam fasavimui“, – tarptautinės prekybos niuansus aiškina Petras Čepkauskas, „Pricer.lt“ analitikas ir sako, kad dabar mūsų prekybininkai tiesiog planuoja didžiules akcijas.

„Maxima“ atstovė Rima Aukštuolytė sakė, kad eksperto teorijų vertinti nesiima.

VMVT teigė, kad kalbant apie Kiniją, kol kas buvo juntamas atvirkštinis spaudimas – dėl paklausos Kinijoje, kur buvo rastas afrikinis kiaulių maras, ES eksportas augo. Ar yra pokyčių dėl koronaviruso, dar sunku pasakyti. Po publikacijos „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė taip pat patikslino, kad išimta mėsa – lietuviška.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)