Lenkijos kompetentinga institucija pranešė, kad iš viso pavojingos ligos paveiktame ūkyje buvo auginama beveik 3,9 tūkst. kalakutų (11 savaičių). Ūkyje nedelsiant imtasi visų būtinų saugos priemonių – aplink ligos židinį nustatytos apribojimų zonos, ūkyje atliekami valymo ir dezinfekavimo darbai, auginti paukščiai saugiai naikinami.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), atsižvelgdama į Europos Sąjungos (ES) valstybių teritorijose plintantį labai patogenišką paukščių gripą (Lenkijoje užregistruotas jau 21, Vengrijoje ir Slovakijoje – po 4, Rumunijoje – 2, Čekijoje ir Vokietijoje – po 1 protrūkį) ir padidėjusią riziką virusui patekti į Lietuvos teritoriją, nuo vasario 4 dienos šalies paukščių laikytojams nurodė naminius paukščius laikyti aptvertuose kiemuose, aptvaruose arba uždarytus patalpose, kad naminiai paukščiai negalėtų turėti tiesioginio kontakto su laukiniais paukščiais, kurie yra pagrindiniai paukščių gripo viruso nešiotojai ir platintojai gamtoje. Šis reikalavimas galioja tiek savo reikmėms laikantiems paukščius, tiek komerciniams paukštininkystės ūkiams.

Itin svarbu šalies ūkiuose toliau griežtai laikytis biologinio saugumo priemonių: dažnai plauti ir dezinfekuoti drabužius, batus ir įrankius, naudojamus atliekant paukščių priežiūros darbus, vengti tiesioginių kontaktų tarp dirbančiųjų paukštininkystės ūkių viduje ir išorėje, užtikrinti, kad į teritoriją įvažiuotų tik dezinfekuotos transporto priemonės.

VMVT ragina nedelsiant informuoti veterinarijos gydytojus arba artimiausią VMVT departamentą padidėjus gaištamumui ar pastebėjus netipinę paukščių elgseną – jiems nustojus lesti, gerti, pasireiškus apatijai, atsiradus barzdelių ar kitokių odos pakitimų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)