„Europoje visus praeitus metus kainos kilo dėl kiaulių maro Kinijoje, kai ši šalis tapo kiaulienos importuotoja ir pagrindinės šalys augintojos puolė aprūpinti šią rinką. Koronavirusas „sugadino" kinų Naujuosius metus ir suvartojimo kiekius, bei tas, kas atėjo dabar yra labai lėtai iškraudinėjama –dalis Kinijos įmonių uždarytos, arba dirba nepilnu pajėgumu. Susikaupė perteklinis kiekis kiaulienos, kuris bus realizuojamas ES viduje. Ko gero, tai buvo iki kritinės ribos pastovėjus daniška ar prancūziška kiauliena, kuri atvyko gabaliniam fasavimui“, – tarptautinės prekybos niuansus aiškina Petras Čepkauskas, „Pricer.lt“ analitikas ir sako, kad dabar mūsų prekybininkai tiesiog planuoja didžiules akcijas.

Vis dėl to Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) „Delfi“ vėliau patikslino, kad išimta mėsa buvo lietuviška.

„Kiauliena, kurią „Maxima“ išėmė iš prekybos buvo lietuviškos kilmės. Kol kas negalime tiksliai pasakyti, kurioje gamybos grandinėje atsirado užkratas salmonele“, – sako Jurgita Savickaitė, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė spaudai.

VMVT taip pat teigė, kad kalbant apie Kiniją, kol kas buvo juntamas atvirkštinis spaudimas – dėl paklausos Kinijoje, kur buvo rastas afrikinis kiaulių maras, ES eksportas augo. Ar yra pokyčių dėl koronaviruso, dar sunku pasakyti.

Po publikacijos „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė taip pat patikslino, kad išimta mėsa – lietuviška.

„Penktadienį iš parduotuvių lentynų buvo pašalinta lietuviškos kilmės mėsa – tą patvirtino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai, atlikę tyrimus ir vykdę mėsos atsekamumą iki konkrečių ūkių, iš kurių atkeliavo gyvos kiaulės.

Šiuo metu esame sustabdę pirkimus iš „Biovelos“, laukdami tolesnių tyrimų rezultatų dėl produkcijos saugos. Prieš priimdami sprendimus dėl bendradarbiavimo ateityje, kalbame su „Biovela“, kokie veiksmai daromi iš jų pusės dėl mikrobiologinės taršos prevencijos, kaip jie toliau ketina užtikrinti „Maximai“ tiekiamos produkcijos saugą, kad būtų išvengta tokių atvejų, o mūsų klientams galėtume užtikrinti aukštą produkcijos kokybę“, – teigia V. Drulienė.

Planuota didžiulė akcija

Kaip pastebėjo kainų analitikas, kai pasirodė pranešimai apie salmonelės bakterijas, „Maxima“ tinkle kaip tik buvo suplanuota didelė akcija, kuri turėjo vykti vasario 4–10 dienomis ir kiaulienos sprandinė turėjo būti parduodama su 40 proc. nuolaida. P. Čepkausko samprotavimu, kadangi į Kiniją vežami milžiniški kiekiai, tikėtina, kad ir į Lietuvą buvo atvežta gana daug šios mėsos ir paskelbus tokią akciją planuoti „nevaikiški“ pardavimai. Ši prekės su Lietuva turi bendra tik tiek, kad išpjaustoma ir sufasuojama mūsų perdirbimo įmonėse.

„Jau prieš dvi savaites pamatėme, kad mūsų tinkluose tokia „sunki“ prekė, kaip kiauliena pradėta pardavinėti su 40 proc. akcijomis, nors jos normalūs antkainiai 10–15 proc. Pažiūrėjome, kad kilmės šalis Prancūzija ir Danija“, – aiškina P. Čepkauskas ir prognozuoja, kad 2–3 mėnesius kiaulienos kaina kris, nes jos išvežti į Kiniją nepavyks.

Ekspertas įvardija ir dar vieną prekių grupę, kurioje kainos kris – jau pasirodė pranešimai, kad strigo Lenkijos pieno produktų eksportas į Kiniją. Lenkijos pieno produktų eksporte Kinijos dalis 30 proc.

„Aišku, kad ir pieno produktų, ypatingai tokių, kurie eksportuojami į Kiniją, kainos kris. Tai termiškai apdoroti gaminiai, sviestas. Mes tą jau matome ir mūsų parduotuvėse. Pirmą kartą per keletą metų sviesto gabalėlis akcijų metu parduodamas mažiau kaip už eurą“, – prognozuoja P. Čepkauskas ir sako, kad prekybininkai nemažins kainų, o tiesiog rengs masines akcijas.

Rado, bet tylėjo

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), atlikusi prekybos tinklo „Maxima“ šviežios mėsos patikrinimus, aptiko taršos bei užfiksavo atsekamumo trūkumų.

„Atlikus patikrinimus galime konstatuoti, kad inspektoriai rado taršą, buvo nustatyta atsekamumo trūkumų. „Maxima“ nepateikė įrodančių dokumentų, kad atsekamumas tinkamas“, – žurnalistams pirmadienį sakė Valstybės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus pavaduotojas Mantas Staškevičius.

„Tai yra 3 partijos mėsos, apie 20 tonų mėsos. (...) Tikrinant vienoje iš mėsos perdirbimo vietų, identifikavome, kad gauta mėsa ir pagaminamas produktas neatitinka. Vadinasi, jie gauna daugiau, bet pagamina mažiau. Neatitiko gauto ir pagaminto produkto kiekiai“, – pridūrė jis.

Jis taip pat pridūrė, kad „Maxima“ apie nesaugius produktus žinojo vasario 3 dieną, bet tarnybą informavo tik vasario 7 dieną.

Paklaustas, ar už pažeidimus numatytos baudos, M. Staškevičius sakė, kad pirma norima baigti tyrimą.

„Atrinkome pakankamai didelį kiekį laboratorinių tyrimų visame etape – nuo mėsos atvežimo, išpjaustymo, transportavimo, ir bus taikomos priemonės. Jas bus galima identifikuoti, kai turėsime visą eilę laboratorinių tyrimų protokolų išvadų, kai žinosime, iš kur tas patogenas galėjo patekti“, – kalbėjo M. Staškevičius.

Jo teigimu, pirmųjų laboratorinių tyrimų rezultatų galima tikėtis šios savaitės pabaigoje. Anot M. Staškevičiaus, tarnyba negavo skundų nei iš vartotojų, kad jie būtų užsikrėtę salmonelioze.

Prekybos tinklas norėjo įsitikinti

„Maxima“ penktadienio vakarą sustabdė prekybą šviežia mėsa, kilus įtarimams dėl dalies mėsos kokybės. Šeštadienį šviežios mėsos tiekimas prekybos tinkle buvo atnaujintas.

„Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė pirmadienį popiet sakė, kad prekybos tinklas norėjo įsitikinti dėl mėsos kokybės, o atliekant tyrimus, jų rezultatai gaunami per 4–5 dienas.

„Pirmuosius savikontrolės tyrimus laboratorijai pridavėme sausio 28 dieną. Mėginiai buvo imti iš mėsos cecho Elektrėnuose. Atsakymus gavome vasario 3 dieną, jog viename iš tirtų gaminių yra mikrobiologinė tarša. Apie gautus rezultatus Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuota nebuvo, nes jau buvo priimtas planinis sprendimas vasario 2 dieną cechą uždaryti.

Tuo metu užfiksavome, kad mėsa tiems gaminiams buvo atvykusi iš vieno tiekėjo. Dar vieni mėginiai laboratorijai buvo priduoti sausio 29 dieną iš Pilaitėje esančios mėsinės. Rezultatus gavome vasario 4 dieną, o VMVT informavome vasario 5 dieną dėl gauto laboratorijos protokolo apie mikrobiologinę taršą. Kilus įtarimų dėl taršos, mėsinėje buvo atliktas generalinis valymas ir darbo vietų dezinfekcija. Mūsų mėsinėse kasdien, baigus darbo dieną, vyksta įprastinis valymas ir dezinfekcija“, – sakė ji.

„Maximos“ atstovė teigė, kad trečia mėginių serija laboratorijai priduota sausio 30 dieną (mėsos galiojimo trukmė – vasario 2 diena ir vasario 6 diena), o tyrimų rezultatai gauti vasario 4 dieną, jie patvirtino įtarimus dėl mikrobiologinės taršos.

„Tačiau norėdami būti visiškai įsitikinę, laukėme tyrimų rezultatų, kurių mėginiai buvo priduoti sausio 31 dieną (mėsos galiojimas – vasario 5 diena). Jų sulaukėme vasario 7 dienos rytą. Rezultatai dar kartą patvirtino, kad galimai nesaugi yra būtent iš „Biovelos“ gauta mėsa ir marinuoti pusgaminiai.

Matydami pasikartojančius tyrimų rezultatus dėl nesaugios mėsos, ėmėmės griežtesnių priemonių, nei rekomenduoja VMVT. Vasario 7 dieną nedelsiant iš parduotuvių prevenciškai pašalinome visą šviežią mėsą ir jos pusgaminius, dėl galimos kryžminės taršos valėme ir dezinfekavome savo parduotuves ir mėsos cechus,“ – „Delfi“ atsiųstame komentare cituojama E. Dapkienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (369)