Apie šį draudimą informuoti visi Europos Sąjungos pasienio veterinarijos postai ir valstybių narių atsakingos kontrolės institucijos, rašoma Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pranešime.

Kalbant paprastai – tai reiškia, kad Lietuvos paukštininkystė gaus bent jau trumpalaikį atokvėpį, nes ukrainiečiai, kurių gamybos sąnaudos kur kas mažesnės nei europiečių, saistomų daugybės aplinkosaugos ir gyvūnų gerovės reikalavimų, jau buvo pradėję spausti mūsų kiaušinių ir paukštienos gamintojus.

Pasak VMVT Pasienio maisto ir veterinarinės kontrolės skyriaus patarėjos Daivos Visockienės, Lietuva tiesiogiai iš Ukrainos paukštienos beveik neimportuoja.

„Lietuva tiesiogiai per pasienio veterinarijos postus faktiškai neimportuoja šviežios paukštienos ar jos produktų iš Ukrainos. Jei bendrai, importas iš Ukrainos į Lietuvą vyksta įvežant per kitų šalių pasienio veterinarijos postus, bet kiekiai yra nedideli“, – BNS sakė D. Visockienė.

Pasak jos 2018 į Lietuvą iš Ukrainos įvežtos 27, o 2019 metais – 24 siuntos. Bendras produkcijos kiekis siekė apie 400-500 tonų per metus.

Tačiau mūsų augintojai pajuto konkurenciją ne tiek vidaus, kiek eksporto rinkose. Šis draudimas kiaušinių neliečia, tačiau prekyba mėsa, kurios nebebus galima įvežti, palengvės.

„Jei kalbėsime apie paukštieną, tiesiai į Lietuvą jos įvežta nedaug ir ji skirta tolimesniam perdirbimui. Tačiau ukrainiečiai rado kelią kaip įvežti krūtinėles į ES. Nors pati krūtinėlė apmuitinama, tačiau jie palikdavo kaulo gabaliuką ir veždavo be muito. Daug tokios produkcijos atgabenta į Lenkiją ir spaudimą kainai mes pajutome.

Kas kita kiaušiniai, kurie importuojami į Latviją ir iš ten į Lietuvą. Jie pigesni nei latviški ar lenkiški. Parduotuvėje kiaušinis parduodamas mažiau nei po 9 centus už vienetą. Mūsų gamintojai negali pagaminti pigiau nei už 6 ct. Ukrainietiškų paukštininkystės produktų gamybos savikaina iki 30 proc. mažesnė nei Lietuvos“, – aiškina Vytautas Tėvelis, Lietuvos paukštininkystės asociacijos vadovas.

Jis paaiškina ir kodėl atsiranda toks skirtumas.

Ten pigesni grūdai, mažesnis darbo užmokestis ir ukrainiečiams nereikia laikytis kai kurių ES reikalavimų. Pavyzdžiui, keisti visus narvus, kad būtų įvykdyti gyvūnų gerovės reikalavimai. Vien tai mūsiškiams kainavo milijonus. Kiaušiniai iš Ukrainos įvežami be muitų pagal kvotas.
Mūsų augintojų skaičiavimu, jei būtų muitas, kaina susilygintų su pagamintais pas mus ir galėtume konkuruoti.

„Ant jų kiaušinių parašyta, kad jie neatitinka ES reikalavimų. Klausiame, kodėl jie parduodami kaip lygiavertė ES gamintojų produkcija. Tačiau valstybinės priežiūros ir tokius veiksmus ribojančių priemonių nėra“, – piktinasi V. Tėvelis ir sako, kad nerimą kelia tai, jog šiuos kiaušinius perka ar planuoja pirkti ir įmonės, aprūpinančios maistu valstybines įstaigas – ligonines, darželius, kariuomenę. Iš ten mūsiškiai taip pat bus išstumti.

„Kiaušinių gamintojai ekonomiškai gyvena ne pačius geriausius laikus. Mes sunerimę. Iš 5 didžiausių Europos kontinento kiaušinių gamintojų du Ukrainoje. Pernai metus mūsų kompleksai metus baigė be pelno arba nuostolingai. Kai kurie sumažino paukščių skaičių. Dabar grūdai atpigo ir galime sakyti, kad dirbame su nedideliu pelnu“, – dėlioja V. Tėvelis ir sako, kad Lietuvoje, jei skaičiuosime visą ES, mes 5 vietoje nuo galo pagal kiaušinių kainą, broileriai pigesni tik Lenkijoje.

2020 m. Europos Sąjungos valstybėse užregistruotas 21 paukščių gripo židinys paukštynuose ar smulkesniuose paukščių auginimo ūkiuose, dėl ko sunaikinta beveik 280 tūkst. naminių paukščių. Lenkijoje nuo metų pradžios nustatyta 11 šios pavojingos ligos protrūkių (sunaikinta beveik 141 tūkst. kalakutų, vištų, ančių ir žąsų), Vengrijoje – 4 (sunaikinta 170 tūkst. kalakutų ir ančių), Slovakijoje ir Rumunijoje – po 2 protrūkius (sunaikinta per 40 vnt. ir 41 tūkst. vištų dedeklių) ir po 1 protrūkį užregistruota Čekijoje (nugaišinta 15 kalakutų ir ančių) bei Ukrainoje (sunaikinta 98 tūkst. vištų dedeklių).

Laukinėje faunoje nustatyti tik 2 paukščių gripo atvejai. Liga diagnozuota nugaišusiam vanagui Lenkijoje ir laukiniam vandens paukščiui – laukiui Vokietijoje, netoli sienos su Lenkija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)