Tikimasi, kad lietuvių bendradarbiavimas su šios valstybės verslininkais tęsis – šiemet planuojama į šią šalį išplukdyti kelis laivus naujojo derliaus košerinių ekstra klasės kviečių, rašoma pranešime.

Bendrovės „Agrokoncerno grūdai“ vadovas Karolis Šimas pasakoja, kad kviečių pardavimui į Izraelį bendrovė ruošėsi nuo 2019 metų vasaros pradžios. Tam, kad kviečiai būtų pripažinti košeriniais, reikėjo atlikti tam tikras procedūras.

Košeriniais gali būti pripažinti žieminiai kviečiai, tačiau pagal reikalavimus jie turi neturėti sąlyčio su kitokiais grūdais. Tai privalo užtikrinti ir tai patvirtina speciali Izraelio tarnyba (angl. Office of Rabbi Landa).

Dar neprasidėjus vasarinių kviečių javapjūtei, žieminių kviečių talpyklos elevatoriuje buvo užplombuotos dalyvaujant rabinui ir „Agrokoncerno grūdų“ atstovui. Po kelių mėnesių, prieš kraunant laivą, rabinas talpyklas atvėrė ir 24 val. per parą kontroliavo grūdų pervežimą automobiliais ir geležinkeliu iki pat jūrų uosto. Uoste prieš grūdus kraunant į laivą šis taip pat buvo nuodugniai patikrintas. Procese dalyvavo 13 rabinų, iš viso buvo plombuojama ir atplombuojama 11 elevatorių bei uosto talpyklos, taip pat kiekvienas vagonas ar grūdus vežantis automobilis.

Tam, kad lietuviški grūdai gautų košerinio maisto sertifikatą, teko labai švariai išvalyti elevatoriaus ir jūrų uosto talpas, taip pat techniką, kuri krauna grūdus. Košeriniai grūdai negali turėti sąlyčio su kitokiais grūdais, todėl visos talpos buvo išvalytos taip, kad ten nebūtų užsilikę net mažiausio grūdelio iš anksčiau.

„Nemažas iššūkis buvo ne tik užtikrinti sklandų grūdų kelią nuo laukų iki pat laivo, bet ir organizuoti visą procesus prižiūrinčių rabinų dalyvavimą, - keliones, apgyvendinimą, maitinimą ir pan. Svečiai iš Izraelio nekalbėjo anglų, rusų ar kitomis plačiau paplitusiomis kalbomis, bet mūsų darbuotojai sugalvojo, kaip sklandžiai palaikyti ryšius ir užtikrinti reikalingas paslaugas - jie bendravimui pasitelkė šiuolaikines balso ir teksto vertimų programėles “, - pasakoja „Agrokoncerno grūdų“ vadovas.

Anot jo, šis projektas išskirtinis ne tik dėl keliamų aukščiausių reikalavimų bei naujos rinkos Lietuvos grūdams, bet ir dėl galimybės lietuviams iš arčiau susipažinti su Izraelio maisto kultūra ir maisto produktams keliamiems reikalavimams.