Lenkijos veterinarijos specialistams tikrinant paukštininkystės ir kitus smulkius ūkius, esančius apsaugos ir priežiūros zonose ištyrus mėginius, buvo patvirtintas to paties potipio paukščių gripas perlinių vištų auginimo ūkyje. Visos laikytos (beveik 13 tūkst.) 7 savaičių amžiaus vištos sunaikintos, rašomas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pranešime.

Šios paukščiams pavojingos ligos diagnozė patvirtinta ir toje pačioje Liublino vaivadijoje esančiame Krasnystavo rajone. Dviejuose smulkiuose ūkiuose dėl paukščių gripo protrūkių sunaikintos savo reikmėms laikytos 13 vištų dedeklių, 7 antys ir 16 balandžių, kitame – 43 paukščiai (vištos dedeklės, antys ir žąsys). Lenkijos veterinarų teigimu, antrojo ūkio savininkas, auginantis kailinius žvėrelius, galėjo išplatinti virusą, kaimyninėje užkrėstoje kalakutų fermoje įsigijęs šalutinių gyvūninių produktų lapėms šerti.

Specialistams sukėlė nerimą didelio patogeniškumo (H5N8) paukščių gripo protrūkis, užregistruotas centrinėje Lenkijos dalyje, Didžiosios Lenkijos Ostruvo (Ostrów Wielkopolski) rajone, kuris yra gerokai nutolęs nuo pirmojo ligos židinio. Virusas patvirtintas vištų dedeklių ūkyje, kuriame šių metų sausio pirmosiomis dienomis ėmė gaišti vištos. Ištyrus gaišenų mėginius Lenkijos veterinarijos tyrimų institute, pasitvirtino paukščių gripo diagnozė. Visi paukščiai, laikyti ūkyje (daugiau kaip 36 tūkst.) nugaišinti ir utilizuoti, nustatytos apsaugos ir priežiūros zonos.

„Norime nuraminti vartotojus, kad paukščių gripas žmonėms nepavojingas, termiškai apdorota paukštiena yra saugi vartoti. ES Komisijos nurodymu, nustačius paukščių gripo protrūkius, privalo būti laikomasi biologinės saugos – ne tik 3–10 km, bet ir platesnėse zonose nustatomi apribojimai bei įgyvendinamos papildomos kontrolės priemonės. Lenkijos kolegos imasi visų priemonių, kad paukštiena iš protrūkių vietų nepatektų į rinką. Kaimyninės valstybės specialistai atlieka epidemiologinius tyrimus ir paaiškėjus galimiems viruso patekimo keliams, Lietuva, kaip ir kitos ES valstybės, bus nedelsiant informuota“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Darius Remeika.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) ragina mūsų šalies paukščių augintojus ir laikytojus išlikti budriais, laikytis visų biologinio saugumo reikalavimų – negirdyti paukščių atvirų telkinių vandeniu, prižiūrėti, kad pašarai būtų laikomi saugiai, neprieinami laukiniams paukščiams, kurie yra pagrindiniai šio virusio platintojai. Taip pat rekomenduojama kuo dažniau skalbti drabužius, dezinfekuoti batus, instrumentus ir kt.

Liga pasireiškia paukščių gaišimu, jie tampa apatiški, nustoja lesti, gerti, gali atsirasti pamėlynavimų barzdelių, skiauterių srityse, patinimų kakluose ar galvose. Pastebėjus ligos simptomus, reikėtų nedelsiant kreiptis į privatų veterinarijos gydytoją arba informuoti artimiausią VMVT departamentą, laikytis prevencijos priemonių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)