Gripas pasireiškė tame pačiame kaime, kuriame buvo nustatytas pirmasis šios ligos atvejis.

Antrasis H5N8 potipio didelio patogeniškumo protrūkis pasireiškė kaimyniniame kalakutų auginimo ūkyje, kuriame buvo laikoma daugiau kaip 9 tūkst. šių naminių paukščių. Ištyrus (PGR metodu) 5 gaišenas, visi ūkyje auginti kalakutai saugiai sunaikinti, rašoma Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pranešime.

Trečiasis paukščių gripo protrūkis patvirtintas kalakutų fermoje, kurioje auginta daugiau kaip 20,6 tūkst. iki 2 savaičių amžiaus kalakutų. Atsižvelgus į situaciją rajone ir protrūkius kaimyniniuose ūkiuose, buvo atrinkti mėginiai, kuriuos ištyrus Lenkijos veterinarijos tyrimų institute, patvirtinta paukščių gripo diagnozė. Visi šiame ūkyje auginti kalakutų jaunikliai nugaišinti ir sunaikinti.

Lenkijos atsakingų tarnybų specialistai, siekdami išvengti tolesnio paukščių gripo plitimo, aplink ūkius nustatė 3 km spindulio apsaugos ir 10 km priežiūros zonas, kuriose visi naminiai paukščiai turi būti laikomi uždaryti tvartuose, uždrausta įvežti ar išvežti paukščius ir jų produktus. Regione paskelbtas karantinas, ūkiuose atliekama dezinfekcija.Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ragina Lietuvos ūkininkus būti budriais ir stebėti auginamus paukščius. Padidėjus gaištamumui ar pastebėjus netipinę paukščių elgseną, būtina informuoti veterinarijos gydytojus ar artimiausius Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos departamentus.

Veterinarijos specialistai primena, kad viena svarbiausių prevencinių priemonių, galinčių užkirsti kelią virusui patekti į paukščių laikymo vietas, yra biologinio saugumo priemonių įgyvendinimas ir jų laikymasis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)