Ieškodami pigesnių ir kokybiškesnių daržovių kėdainiečiai skuba į turgų. Čia daržoves parduodantys prekybininkai neslepia – prieš šventes jaučiamas didesnis pirkėjų antplūdis.

Daržovių gausybė

„Rinkos aikštės“ žurnalistai aplankė Kėdainių miesto turgavietėse bei turgeliuose prekiaujančius prekybininkus. Daugiausia daržovių buvo galima rasti sekmadieniniame turguje Gedimino gatvėje. Šiuo metų laiku turguje labai trūksta žalios spalvos – žalumynų nėra nei pas vieną prekeivį. Turguje karaliauja rudeniškos daržovės, kurių karalienė yra bulvė.

Kainos – stabilios

Kėdainių turgavietėse daugybę metų prekiaujantis Ovidijus sakė, kad daržovių kainos yra stabilios. Jos jau nekinta beveik mėnesį.

„Už kilogramą bulvių prašau 50 centų, už kilogramą morkų – 80 centų. Česnakų kilogramas vertas

4–6 eurų. Už kilogramą kopūstų prašau 40 centų. Burokėlių kilogramas dabar kainuoja pusę euro.

Už kilogramą svogūnų prašau 80 centų. Žmonės dabar labai dairosi obuolių. Jų kainos taip pat labai svyruoja, priklausomai nuo dydžio ir prekinės išvaizdos už obuolių kilogramą prašau nuo 90 centų iki 1,50 euro“, – išpyškina vos suktis suspėjantis darbštuolis prekybininkas Ovidijus.

Įsivyraus ramybė

„Dabar žmonės apsiperka prieš šventes, tačiau netrukus po jų turguje įsivyraus ramybė. Tuomet pirkėjų bus tikrai mažiau, mat baigsis sezonas. Daržovių prekyba taip pat turi savo sezonus, ji dabar eina į pabaigą. Po švenčių į turgų ateis tik tie žmonės, kuriems tikrai kažko reikia, tikrai kažką pirks.

Dabar žmonės ateina pirkti konkrečiai bulvių, morkų, burokėlių, svogūnų ar obuolių. Žalumynų, deja, jau neturime, negalime pasiūlyti. Asortimentas, žinoma, mažesnis nei vasarą, bet toks dabar laikas“, – dėstė prekybininkas.

Derasi retas

Pardavėjai sako, kad kėdainiečiai pamiršta derėtis. O juk perkant didesnį kiekį taip tikrai galima sutaupyti.

„Perkant tris kilogramus obuolių aš galiu ir nuleisti kainą. Visada reikia tartis. Aš už obuolių kilogramą prašau nuo vieno iki pusantro euro, bet žmonės nesidera. Jie ateina ir perka. Žinot, turguje vis vien smagiau pirkti nei parduotuvėje. Čia žmonės ne tik perka, bet ir pasikalba, pasiguodžia. Turgus yra savotiška kultūra, kuri tikrai niekad neišnyks“, – šypsojosi vien tik obuoliais prekiaujanti ponia Veronika.

Ateina pasivaikščioti

Turgaus prekybininkai šypsosi paklausti, ar pažįsta savo pirkėjus. Jie sako, kad pažįsta daugybę žmonių. Jie netgi žino, kuris ateina pirkti, o kuris tik pasivaikščioti, pasidairyti po turgų.

„Kuo daugiau turgavietėje žmonių, tuo yra geriau. Gal ir tas, kuris ateina pasivaikščioti, kažką pamatys ir nupirks. O jei nenupirks, irgi gerai. Tegul vaikšto, tegul dairosi. Turgus dažnam kėdainiečiui dabar tampa ir susitikimų vieta“, – aiškina prekybininkai.

Daržovių kainos turguje gruodžio mėnesio viduryje:

Bulvės – 0,50 Eur

Morkos – 0,80 Eur

Česnakai – 4-6 Eur

Kopūstai – 0,40 Eur

Burokai – 0,50 Eur

Svogūnai – 0,80 Eur

Obuoliai – 0,90-1,50 Eur