Jei liga persimes į Vokietiją, tai gali sugriauti susiformavusią kiaulienos rinką ir mūsų gamintojus stumtelti bankroto link.

Dar nepamiršome, kaip 2013 metais AKM buvo apie 40 km nuo Lietuvos Baltarusijoje, o jau 2014 m vasarį pasireiškė Lietuvoje. Vokietija yra šalis, kuri augina apie 26 mln. kiaulių, o skerdyklose per metus skerdžia apie 60 mln. kiaulių, rašoma Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos pranešime.

„Nors daug kam Lietuvoje atrodo, kad kiaulienos kaina kyla dėl Lietuvoje išskerstų kiaulių, tačiau yra kitaip. Kiauliena ES yra laisvai judantis produktas ir kaina priklauso nuo rinkos situacijos ES šalyse, kurios kaina formuojasi būtent Vokietijoje, kur kiekvieną savaitę vyksta kiaulių aukcionai ir skelbiama kaina, kuri tik šiek skiriasi atskirose šalyse dėl vietinių sąlygų“, – sako Algis Baravykas, asociacijos direktorius.

Vokietija yra ne tik didelė kiaulienos gamintoja, bet ir eksportuotoja. Pastaruoju metu kiaulienos kainą augina didėjantis ES kiaulienos eksportas į Kiniją. Dėl 1,4 mlrd. gyventojų, Kinija yra didžiulė kiaulienos rinka. Kinija iki šiol laikė, išaugino ir suvartojo apie pusę viso pasaulio kiaulių, o kiaulių populiacija Kinijoje siekė arti 500 mln. Pastaruoju metu Kinijoje išplito Afrikinis kiaulių maras ir dėl jo išnaikinta dideli kiekiai kiaulių. Kiek konkrečiai - nėra žinoma, kadangi Kinija yra didžiulė valstybė ir kažin ar tie duomenys yra centralizuotai surenkami ir kažin ar turima informacija yra dalinamasi. Tačiau ekspertų vertinimais yra išnaikinta apie 20-30 proc. populiacijos (apie 100 mln. kiaulių), kiti dar drąsesni ir prognozuoja, kad išgaiš ar bus sunaikinta apie 50 proc. Kinijos kiaulių. Vienaip ar kitaip, tačiau šiandien kiaulienos kaina Kinijos prekybos centruose yra daugiau nei dvigubai brangesnė, nei Lietuvoje. Augantis mėsos trūkumas skatina Europos šalių eksportą.

Vokietijos kiaulienos eksportas į Kiniją yra vienas didžiausių tarp ES šalių – išvežama apie 360 tūkst. t. kiaulienos (Lietuva per metus suvalgo apie 120 tūkst. t kiaulienos) ir šis eksportas šiais metais auga apie 40-50 proc.

„Žinia, kad Afrikinis kiaulių maras artėja prie Vokietijos yra bauginanti, kadangi AKM pasireiškimas Vokietijoje gali sustabdyti šios šalies kiaulienos eksportą į Kiniją, o perteklinė mėsa, kuri keliaudavo į Kiniją plūsteltų į kitas ES šalis, tame tarpe ir į Lietuvą“, – dėlioja A. Baravykas.

Toks plūstelėjimas numuštų kainas ir gali nutikti, kad ta kaina gali būti pernelyg žema, kad Lietuvos kiaulių augintojai galėtų dengti savo kaštus. Kiaulininkystės verslas nėra greitas, uždarius fermą ją iš naujo paleisti užtrunka metus – vien tik nuo paršavedžių susėklinimo iki bekono realizavimo praeina apie 10 mėnesių, o kol viskas sustoja į normalų gamybinį ritmą reikia ir dar daugiau laiko. Todėl žema kaina gali greitai išjungti dideles fermas, o atsigauti gali būti nepaprasta. To ir bijome. Daug kam atrodo, kad galima išeitis yra smulkus sektorius, tačiau taip nėra, kadangi smulkaus sektoriaus savikaina yra ženkliai didesnė nei rinkos kaina ir šiam segmentui nėra šansų laisvoje ES kiaulienos rinkoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)