– Kaip vertinate ūkininkų akciją?

– Suprantu mūsų ūkininkų nerimą, todėl šią akciją palaikiau, nes ji ne tik padėjo ūkininkams atkreipti į save dėmesį, bet ir suvienijo juos.

Dėl ūkininkų akcijos – važiavimo traktoriais į rajonų centrus – gyvename laisvoje šalyje ir kiekvienas turime teisę rinktis būdą, kaip išreikšti savo poziciją vienu ar kitu klausimu, nors aš esu labiau konstruktyvaus dialogo siekimo šalininkas.

Kita vertus, akcijoje matau ir pliusą, kuris kaip argumentas galės būti naudojamas derybose su ES dėl naujos finansinės perspektyvos, nes mūsų žemdirbiams tenkančios tiesioginės išmokos yra pačios mažiausios ES.

– Protestus palaikote, tačiau mokesčiai ūkininkams vis tiek bus didinami.

Žemės ūkio ministerija ne kartą išreiškė poziciją, kad didinant mokestinę naštą žemdirbiams nukentės ir galutiniai vartotojai. Atsižvelgiant į tai, kad mūsų žemdirbiai gauna mažiausias išmokas ES, o reikalaujama iš jų – tiek pat, kiek iš kitų ES žemdirbių, yra didelė grėsmė, kad mūsų produkcija taps nekonkurencinga, o žemės ūkio produkcijos kaina vartotojui – neįkandama. Mokesčių didinimui prieštaravo ir Seimo Kaimo reikalų komitetas, tad Seimas atsižvelgė tiek į ministerijos, tiek į Kaimo reikalų komiteto pasiūlymus. Visame pasaulyje žemės ūkis yra dotuojamas, kad galutinio produkto kaina vartotojui būtų prieinama.

Ne tik aš, bet ir pats Prezidentas esame išsakę poziciją, kad sieksime tiesioginių išmokų suvienodinimo, kad būtų pasiektas Europos vidurkis – 260 eurų už hektarą.

– Ir šie pinigai vėl atiteks didiesiems?

– Naujojoje finansinėje perspektyvoje planuojama daug pasikeitimų, susijusių su smulkių ir vidutinių ūkių rėmimu. Tai turėtų duoti teigiamą poslinkį tokių ūkių veiklai. Vokai bus paskirstyti priemonės viduje pagal ūkių dydžius, kurie dėl finansavimo priemonėse konkuruos pagal savo dydžius. Žvelgiant į ateitį turime stiprinti smulkių ir vidutinių ūkių poziciją, didelį dėmesį skiriant ūkiams, gaminantiems nišinę, ekologišką, sveikatai palankią, aukštesnės pridėtinės vertės žemės ūkio produkciją, tautinio paveldo ar kitą išskirtinę produkciją.

Planuojame perkelti dėmesį gyvulininkystei ir daržininkystei iš popieriaus į realybę, pavyzdžiui, skirti dar daugiau dėmesio tipiniams pieno ūkiams. Taip pat skatinsime kooperatyvų steigimąsi, trumpąsias maisto tiekimo grandines.

– O kaip tokie plačiai nuskambėję projektai, kaip vaučeriai ar e kuponai?

– Įvertinus tai, kad norint visiškai įgyvendinti E. kuponų sistemą, ją reikia sukurti, o vėliau jos įgyvendinimui kasmet iš valstybės biudžeto reikėtų iki 14 mln. Eur, taip pat atsižvelgiant į neigiamą visuomenės ir socialinių partnerių nuomonę, manome, kad šiuo metu tęsti šį projektą netikslinga.

– Darbo grupė jau parengė išvadas dėl ministerijos kėlimo į Kauną. Ar kelsite įstaigą?

Kaip bus Žemės ūkio ministerijos kėlimu į Kauną dar neaišku. Darbo grupė pateikė rekomendacinio pobūdžio išvadas. Su jomis susipažinęs priimsiu sprendimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)