Bendroje prezidentų spaudos konferencijoje po susitikimo Vilniuje G. Nausėda sakė tikįs, kad Lietuvos bendrovės galės laisvai patekti į Ukrainos trąšų rinką.

„Aptarėme klausimą dėl trąšų, kur buvo iš pradžių šioks toks probleminis klausimas, bet buvome patikinti, kad kitų metų pavasarį tyrimai dėl trąšų importo ir trąšų rinkos Ukrainoje bus baigti“, – žurnalistams sakė G. Nausėda.

„Manau, kad be jokių kliūčių toliau galėsime bendradarbiauti ir mūsų trąšų gamybos įmonės galės laisvai prekiauti šioje rinkoje“, – pridūrė šalies vadovas.

Lietuvos verslo ir vyriausybės atstovai nerimauja, kad Ukrainoje inicijuoti prekybos apsaugos tyrimai dėl amonio nitratų ir kompleksinių trąšų gali baigtis muitų arba kvotų įvedimu.

Tai galėtų pakenkti „Lifosos“ ir „Achemos“ bendrovių eksportui į Ukrainą.

Diplomatinių šaltinių teigimu, Lietuvos pareigūnai jau kurį laiką kelia šį klausimą dvišaliuose susitikimuose su Ukrainos valdžios atstovais, taip pat yra yra paprašę Europos Komisijos paramos.

Ukrainos valdžia teigia, kad tyrimai pradėti reaguojant į išaugusį importą iš trečiųjų šalių, bet kritikai mano, kad jais gali būti suinteresuoti vietos oligarchai, užsiimantys trąšų gamyba.

G. Nausėda spaudos konferencijoje sakė tikįs, kad Lietuvos ir Ukrainos prekybos struktūra ilgainiui keisis – dabar vyraujantį mineralinio kuro ir trąšų eksportą iš Lietuvos į Ukrainą pakeis didelę pridėtinę vertę kuriantis verslo bendradarbiavimas.

Lietuvos prezidento teigimu, didelę perspektyvą Ukrainoje įžvelgia Lietuvos energetikos įmonės, ypač saulės elektrinių gamintojai, lietuviai taip pat tikisi tvirčiau įžengti į Ukrainos mažmeninės prekybos rinką.